Premierul italian Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia

Premierul italian
Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia

Giuseppe Conte FOTO EPA-EFE

Prim-ministrul italian Giuseppe Conte şi-a anunţat demisia, în faţa Parlamentului, marţi după-amiază, transmite presa internaţională.

Giuseppe Conte a declarat că ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a fost „iresponsabil” pentru că a stârnit o criză politică în Peninsulă, prin retragerea sprijinului pentru coaliţia de guvernare.
 
Salvini „a încălcat promisiunea solemnă pe care a făcut-o atunci când guvernul şi-a început mandatul, aceea că dacă aveau să existe divergenţe, ele trebuiau discutate cu bună credinţă şi colaborare loială”, a precizat Conte.
 
Adresându-se Senatului, premierul a mai afirmat că liderul Ligii „a căutat un pretext pentru întoarcerea la urne”, de când partidul său a obţinut un scor bun în alegerile europarlamentare din mai. Reamintim că în scrutinul pentru Parlamentul European, Liga a obţinut 34 la sută din voturi în Italia, în timp ce Mişcarea 5 Stele, partenera sa de coaliţie, a obţinut 17 procente. 
 
„Guvernarea se încheie aici”, a spus Giuseppe Conte.„Cu această ocazie, vă anunţ că îi voi prezenta preşedintelui republicii demisia mea din funcţia de şef al guvernului”.
 
Demisia prim-ministrului nu va declanşa în mod automat alegeri anticipate. Acum este rolul preşedintelui Sergio Mattarella să decidă calea de a merge înainte. Liga lui Salvini cere noi alegeri şi este susţinută de către formaţiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi şi partidul de extremă-dreapta, Fraţii Italiei. 

Între timp, M5S poartă discuţii cu formaţiunea de centru-stânga Partidul Democrat, pentru a forma un nou guvern. O astfel de coaliţie ar scoate partidul lui Salvini de la guvernare. 

Dacă o majoritate parlamentară alternativă devine o posibilitate, Mattarella ar putea decide să instaleze un nou guvern fără noi alegeri. Preşedintele ar putea opta şi pentru un guvern interimar, pentru a adopta mai multe legi importante legate de buget, dacă majoritatea parlamentarilor sunt de acord să susţină o asemenea opţiune. 

Matteo Salvini, liderul formaţiunii de dreapta Liga, a cerut alegeri anticipate la începutul acestei luni, precizând că divergenţele din interiorul coaliţiei de guvernare nu pot fi soluţionate.
   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: