Poliţia din Londra anchetează petrecerile de la Downing Street 10: Noi acuzaţii grave împotriva lui Boris Johnson

Poliţia din Londra
anchetează petrecerile de la Downing Street 10: Noi acuzaţii grave împotriva lui Boris Johnson

Boris Johnson FOTO Arhivă

Poliţia din Londra a anunţat luni că anchetează cu privire la „posibile încălcări ale regulilor împotriva COVID-19” la mai multe petreceri organizate la reşedinţa premierului britanic Boris Johnson în timpul carantinei, un scandal care se află la originea unei crize grave ce ar putea conduce la o debarcare a acestuia, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Pot să confirm că Met (Poliţia din Londra) anchetează în prezent cu privire la un anumit număr de evenimente care au avut loc pe Downing Street şi la Whitehall în ultimii doi ani, în legătură cu posibile încălcări ale regulilor împotriva COVID-19”, a anunţat într-o audiere în Consiliul Municipal al Londrei şefa Metropolitan Police, Cressida Dick.

Premierul britanic Boris Johnson, care a scăpat pentru moment unei moţiuni de cenzură în Partidul Conservator, şi-a sărbătorit ziua împreună cu apropiaţi, în pofida regulilor anti-COVID-19 aflate atunci în vigoare, a dezvăluit luni postul de televiziune iTV, noi acuzaţii copleşitoare pentru liderul conservator, criticat deja din cauza unor petreceri la Downing Street.

Potrivit iTV, Boris Johnson a participat la această petrecere organizată de către soţia sa, Carrie, la 19 iunie 2020, după-amiaza, în prima carantină, în pofida faptului că astfel de adunări erau interzise atunci.

Până la 30 de persoane ar fi participat la petrecere, inclusiv arhitecta de interior Lulu Lytle, însărcinată să efectueze costisitoare renovare a apartamentului lui Boris Johnson de pe Downing Street, cu o finanţare controversată.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a Guvernului, Boris Johnson ar fi participat „mai puţin de zece minute” la această adunare a colaboratorilor săi.

ITV dezvăluie că prieteni de familie ai lui Johnson ar fi participat la un alt eveniment, organizat în seara lui 19 iunie, la etajul reşedinţei premierului.

Serviciile acestuia dezmint. „Este complet fals. Conform regulilor de atunci, premierul a primit un mic număr de membriai familiei sale, afară, în acea seară”, afirmă Guvernul.

Boris Johnson, în vârstă de 57 de ani, acuzat cu privire la o serie de petreceri pe Downing Street în plină carantină, se confruntă cu cea mai gravă criză de la instalarea sa triumfală la putere, în 2019.

Furia provocată de aceste petreceri, care au avut loc în timp ce populaţia era obligată să-şi reducă drastic interacţiunile, a condus la o scădere a popularităţii lui Johnson în sondaje.

Însă şeful Guvernului a scăpat pentru moment unui vot de cenzură în cadrul Partidului său Conservator şi trimite la concluzii ale unei anchete interne efectuată de către funcţionara de rang înalt Sue Gray, care urmează să fie publicate în curând.

Un fost influent consilier al lui Boris Johnson, Dominic Cummings, a refuzat să fie audiat în cadrul acestei anchete.

El a declarat că dacă ar fi acceptat, „premierul ar fi inventat poveşti absurde”. Astfel, a depus mărturie în scris.

Dominic Cummings, care-l atacă frecvent pe fostul său şef după ce s-au despărţit în 2020 într-un context de lupte aprige, a avertizat că şi „alte poveşti prejudiciabile” vor apărea dacă premierul nu demisionează.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările