Polemică în Italia şi la Bruxelles în urma unor declaraţii despre Musolini ale preşedintelui PE Antonio Tajani

Polemică în Italia şi la Bruxelles în urma unor declaraţii despre Musolini ale preşedintelui PE Antonio Tajani

Antonio Tajani FOTO EPA-EFE

Preşedintele ParlamentuluiEuropean (PE) Antonio Tajani (drepta), a provocat o polemică în Italia şi la Bruxelles, evocând la radio aspectele ”pzotive” ale bilanţului dictatorului fascist Benito Mussolini, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Nu-i putem împărtăşi metoda (...). Însă să fim cinstiţi, Musolini a făcut drumuri, poduri, clădiri, instalaţii sportive, el a reamenajat atâtea părţi ale Italiei noastre”, a declarat Tajani miercuri-după-amiaza la un post italian de radio.
 
”În general, eu nu-i consider acţiunea în Guvern ca pozitivă. Însă există lucruri pe care le-a făcut”, a insistat acest apropiat al lui Silvio Berlusconi, evocând totodată ”erori (...) foarte grave, inacceptabile” precum eliminarea opozanţilor, legi rasiste sau eclararea războiului.
 
În faţa primelor reacţii, Tajani a scris miercuri seara, pe reţele de socializare, ”ruşine celor care-mi instrumentalizează declaraţiile despre fascism! Sunt dintotdeauna un antifascist convins, nu voi permite nimănui să insinueze contrariul. Dictatura fascistă, legile sale rasiale, morţile pe care le-a provocat sunt pagina cea mai sumbră a istoriei italiene şi europene”.
 
Cu toate acestea, declaraţiile sale au provocat reacţii aprige în Italia, unde #Tajani se afla între cele mai partajate hashtaguri, joi, pe reţele de socializare.
 
Un navigator pe Internet a publicat o fotografie cu apă sălcie şi mesajul ”în acest pahar este şi apă potabilă”.
 
Declaraţiile sale se aflau de asemenea în centrul unei polemici la Bruxelles, unde mai mulţi aleşi de stânga au denunţat vechea alianţă - în continuare valabilă în toate alegerile locale - a Forza Italia, partidul lui Tajani, cu Liga şi Fratelli d'Italia, douăpartide de extremă dreapta.
 
”Declaraţiile preşedintelui PE sunt nedemne şi absolut inacceptabile. Antonio Tajani trebuie să-şi retragă declaraţiile care banalizează fascismul sau să demisioneze de la preşedinţia parlamentului European”, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului Verzi-ALE.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: