Ucraina. Pistele analizate după tentativa de asasinat a consilierului prezidenţial Serhii Şefir: Cum răspunde Kremlinul la acuzaţia o „afacere rusească”

Ucraina. Pistele analizate după tentativa de asasinat a consilierului prezidenţial Serhii Şefir: Cum răspunde Kremlinul la acuzaţia o „afacere rusească”

Maşina în care se afla Serhii Şefir în momentul tentativei de asasinat FOTO kyivpost.com

Poliţia ucraineană a anunţat miercuri că privilegiază piste politice în cazul tentativei de asasinat a principalului consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, urmărind în special o încercare de „destabilizare” a ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Trei ipoteze principale” sunt studiate, a declarat şeful Poliţiei Naţionale a Ucrainei, Igor Klimenko, enumerând pista unui atac legat de „atribuţiile oficiale” ale consilierului Serhii Şefir, cea a unei tentative menite „să facă presiune asupra liderilor” ucraineni şi cea a unei „tentative de destabilizare a Ucrainei”.

În acest ultim caz, o „participare a serviciilor speciale străine la atac este o posibilitate”, a adăugat Klimenko, citat de AFP.

Potrivit AFP, oficialul ucrainean s-a referit fără îndoială la Rusia, un adversar geopolitic al Ucrainei.

Serhii Şefir a scăpat nevătămat din tentativa de asasinat, dar şoferul său a fost grav rănit. La câteva ore de la atac, produs în satul Lesniki, la cinci kilometri de Kiev, acest apropiat al lui Zelenski a apărut în cadrul unei conferinţe de presă de la Ministerul Interne şi a denunţat o tentativă de a-l „intimida” pe preşedinte.

„Volodimir Zelenski este o persoană cu o voinţă puternică şi nu este intimidat. El a ales calea cea dreaptă şi o va urma”, a subliniat Şefir.

De la New York, unde se află cu ocazia Adunării Generale, Volodimir Zelenski a promis un „răspuns puternic”. Mai multe, preşedintele ucrainean a insistat că va continua lupta „împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente”. 

Zelenski spune că nu ştie cine s-a aflat în spatele atacului, dar a vorbit despre implicarea unor „puteri interne sau externe”.

„Sincer, nu ştiu cine se află în spatele acestui atac. Cine sunt aceste puteri? Poate sunt interne, poate externe. Să-mi dai bună ziua cu focuri de armă din pădure ţintite spre maşina prietenului meu înseamnă slăbiciune”, a declarat el, la New York.

Oleksandr Kornienko, şeful partidului lui Zelenski, a sugerat o implicare a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul, Dmitri Peskov, a respins imediat această acuzaţie, susţinând că „nu are nicio legătură cu realitatea”.

Serhii Şefir, 57 de ani, este consilierul principal al lui Volodimir Zelenski, 43 de ani. Cei doi se cunosc de foarte mult timp şi sunt prieteni. Ambii s-au născut în Krâvâi Rih şi au închiriat împreună la începutul anilor ’90 un apartament la periferia Moscovei. Şefir este este directorul şi fondatorul companiei Studio Kvartal-95, care a produs serialul „Slujitorul poporului”, cu Zelenski în rolul principal.

Serhii Şefir (stânga) la un eveniment alături de Volodimir Zelenski FOTO Administraţia Prezidenţială a Ucrainei

Peste zece gloanţe au fost trase miercuri în jurul orei 10.00 în direcţia maşinii lui Şefir.

Un alt consiler al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat pentru agenţia Interfax-Ukraine că „asociază în mod clar” acest atac unei „campanii agresive şi belicoase împotriva politicii şefului statului”.

El a evocat eforturile lui Volodimir Zelenski în vederea „reducerii influenţei oligarhilor din umbră” asupra politicii Ucrainei şi „distrugerii grupărilor politico-financiare care muncesc pentru adversarii noştri străini”.

Mai multe tentative de asasinat - reuşite sau nu - au vizat oficiali politici şi jurnalişti în Ucraina în ultimii ani.

Ucraina este afectată din 2014 de un război între trupele guvernamentale şi separatiştii proruşi din Donbas susţinuţi puternic de Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările