Pierre Lellouche: Nu mai vreau să văd copii romi exploataţi pe străzile Parisului

Pierre Lellouche: Nu mai vreau să văd copii romi exploataţi pe străzile Parisului

80 de romi au fost expulzaţi din nordul Franţei

Copiii romi sunt vinovaţi de 40% dintre delictele comise de romii din Paris în 2009, potrivit poliţiei pariziene.

EXCLUSIV Satul unde ţiganii trăiesc ca talibanii iar femeile sunt torturate şi degradate

"Nu mai vreau să văd copii exploataţi pe străzile Parisului. Nu este de bun augur pentru imaginea Europei, nu este bine nici pentru imaginea României", a declarat secretarul de stat francez pe afaceri europene, Pierre Lellouche, după vizita de vineri, de la Bucureşti, pe marginea situaţiei romilor din Franţa.

Cifrele oferite de poliţia pariziană sunt completate de neintegrarea pe piaţa muncii şi în sistemul educativ, traficul cu fiinţe umane, prostituţia, infracţionalitatea şi cerşitul.

Franţa le-a oferit romilor ajutoare umanitare: 8.000 de rromi au fost trimişi înapoi în România în 2009, cu bilet de avion, 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil, în total 9 milioane de euro la care se adaugă 4.000 de euro acordaţi unui număr de 160 de rromi care au demarat un proiect profesional în România. Degeaba însă: aproape două treimi din ei revin în Franţa, potrivit estimărilor oferite în Le Monde.

"Degeaba le dai bani să plece, majoritatea se vor întoarce ca să câştige şi mai mulţi bani", a declarat secretarul de stat român din ministerul de Interne, Marian Tutilescu.

Le Monde: Cerşetorii romi, fugiţi din România la Geneva, îi şochează pe elveţieni

Amnesty: "Ţiganii sunt trataţi în România ca nişte gunoaie"

Românii care au ocupat ilegal casa unor britanici: “Plecăm dacă ne dau 2.000 de lire"

Rromii din Bordeaux protestează, cerând dreptul la muncă

Grupului de lucru româno-francez dedicat incluziunii sociale şi migraţiei romilor s-a întâlnit pentru prima oară vineri, la Bucureşti. "Vom lua în planul comun de acţiune măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, pentru reinserţia socială a romilor, precum şi pentru protecţia minorilor. În România există voinţa politică pentru a aborda această problemă", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Mazuru, la finalul şedinţei.

Premierul Boc a anunţat desemnarea unui secretar de stat însărcinat cu supravegherea reinserţiei rromilor expulzaţi, precum şi prezenţa permanentă şi puternică a unor magistraţi şi poliţişti români în Franţa, pentru a-i repera, în sânul clanurilor, pe eventualii responsabili de diferite feluri de trafic. Un al treilea aspect al cooperării se referă la utilizarea unor fonduri franceze şi europene pentru reinserţia într-o societate unde discriminarea rromilor rămâne puternică, în pofida eforturilor guvernului român.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: