Parlamentul European: Europa nu ar trebui să îi ajute pe dictatori să îşi spioneze cetăţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oaspeţii se ridică la încheierea cermoniei memoriale în memoria fostului cancelar german Helmuth Kohl desfăşurat la Parlamentul European. FOTO Guliver/Gettyimages

Cu 571 de voturi pentru, 29 împotrivă şi 29 de abţineri, eurodeputaţii au adoptat poziţia de negociere a PE cu miniştirii UE, potrivit căreia controalele pentru exporturile UE ar trebui extinse la instrumentele de supraveghere cibernetică pentru a evita încălcarea drepturilor omului. Discuţiile pot începe îndată ce statele membre îşi vor fi adoptat poziţia lor de negociere.

UE îşi actualizează în prezent regulile privind controlul exporturilor de echipamente cu dublă utilizare pentru a ţine pasul cu noile tehnologii şi a preveni spionarea de către regimurile totalitare a propriilor cetăţeni cu ajutorul produselor europene, se arat[ ]n comunicatul PE.

Bunurile şi tehnologiile create pentru a fi utilizate în circumstanţe de pace, civile, dar care pot fi utilizate şi pentru arme de distrugere în masă sau atacuri teroriste fac deja subiectul unui regim de control a exporturilor UE. 

Noile reguli ar putea adăuga unele instrumente de supraveghere cibernetică pe lista echipamentelor care trebuie aprobate de autorităţile naţionale înainte de a fi exportate. Printre acestea se numără echipamente pentru interceptarea telefoanelor mobile, accesarea computerelor, spargerea parolelor sau identificarea utilizatorilor de internet, astfel de echipamente cu utilizare dublă fiind utilizate pe scară largă pentru a oprima civilii, opoziţia politică şi activiştii din întreaga lume.

Eurodeputaţii vor să protejeze drepturile omului mai mult şi creează un sistem care poate să se adapteze mai uşor noilor tehnologii.

Printre sugestiile lor principale se numără: 

 

protejarea mai puternică a dreptului la viaţă privată, a datelor şi a libertăţii de reuniune, prin adăugarea unor criterii clare şi definiţii în textul legislativ

exportatorii de produse nelistate în noua lege, dar care ar putea fi folosite pentru încălcarea drepturilor omului, trebuie să se asigure că bunurile lor nu vor ajunge la cine nu trebuie, prin respectarea liniilor directoare OECD

   • Comisia trebuie să publice un document înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli pentru companiile UE care să ştie ce pot şi ce nu pot face

noile riscuri şi tehnologii trebuie incluse rapid în legislaţie

crearea unui cadru propice între statele membre prin, de exemplu, introducerea unor amenzi similare pentru nerespectarea legii, precum şi o mai mare transparenţă a deciziilor autorităţilor naţionale privind controlul exporturilor

eliminarea tehnologiilor de criptare de pe lista produselor de supraveghere cibernetică, ele fiind vitale pentru auto-apărarea activiştilor în domeniul drepturilor omului 

 

Raportorul Parlamentului, Klaus Buchner (Verzi/ALE, DE) a susţinut în plenul PE că „dictatorii îşi spionează cetăţenii folosind sistemele de supraveghere cibernetică ale UE. Acest lucru trebuie să înceteze. UE nu poate să contribuie la suferinţa unor curajoşi apărători ai drepturilor omului, care îşi riscă adesea viaţa pentru libertate şi democraţie. Activităţile comerciale trebuie să asigure securitatea, stabilitatea, respectarea drepturilor omului în lume. Suntem hotărâţi să eliminăm, aceste lacune periculoase în ceea ce priveşte exportul echipamentelor cu utilizare dublă şi cerem statelor membre să procedeze în acelaşi mod”

UE aprobă noi sancţiuni împotriva unor înalţi oficiali ai regimului din Venezuela

Cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) au dat joi undă verde pentru noi sancţiuni ca răspuns la reprimarea opoziţiei din Venezuela, primele sancţiuni ce vizează înalţi oficiali ai regimului lui Nicolas Maduro, transmite AFP care citează o sursă de informaţie europeană.

Miercuri, mai multe surse diplomatice au dezvăluit că aceste sancţiuni ar urma să vizeze şapte înalţi responsabili ai regimului. 'Măsurile restrictive' ale UE, decise joi la nivel de ambasadori, constau în mod obişnuit în îngheţarea bunurilor acestora pe teritoriul UE şi o interdicţie de vize pentru intrarea în UE.

Decizia ar urma să fie adoptată oficial de cei 28 de membri, probabil lunea viitoare, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Identităţile persoanelor vizate vor fi publicate a doua zi în Jurnalul Oficial al UE.

În noiembrie, UE a decretat deja la adresa Caracasului „un embargo asupra armelor şi materialelor conexe susceptibile a fi folosite în scopuri de reprimare internă“.

Cu toate acestea, europenii au fost mai temperaţi în ceea ce priveşte înscrierea de personalităţi pe lista lor neagră, sperând să încurajeze regimul să poarte un dialog real cu opoziţia. Noi negocieri sunt prevăzute pentru joi pe teritoriul Republicii Dominicane.

Obiectivul acestor noi sancţiuni rămâne cel de „a susţine procesul de dialog“, a dat asigurări joi o sursă europeană a AFP, subliniind 'percepţia, confirmată în ultimele zile, că presiunile trebuie continuate'.

SUA, urmate de Canada, au impus vara trecută sancţiuni juridice şi financiare împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro - calificat „dictator“ - sub forma îngheţării bunurilor şi a interzicerii pentru orice cetăţean american de a face comerţ cu regimul acestuia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite