Parlamentul catalan a votat pentru abolirea monarhiei în Spania

Parlamentul catalan a
votat pentru abolirea monarhiei în Spania

FOTO EPA-EFE

Parlamentul Cataloniei a votat joi o rezoluţie pentru abolirea monarhiei în Spania, provocând astfel o reacţie dură din partea şefului Guvernului de la Madrid, socialistul Pedro Sanchez.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mişcările separatiste şi coaliţia de stânga „En Comu Podem“ („Împreună Putem)“ şi-au unit eforturile şi au votat în favoarea unei rezoluţii prin care condamnă „intervenţia regelui în conflictul catalan“ şi cer „desfiinţarea unei instituţii depăşite şi nedemocratice precum monarhia“, relatează AFP, potrivit L’independant.

Regele Felipe al VI-lea reprezintă un subiect de critici în Catalonia, mai ales în privinţa discursului său ferm împotriva separatiştilor din această regiune din nord-estul Spaniei.

Premierul Pedro Sanchez a denunţat votul, calificându-l drept „inacceptabil“. El a ameninţat totodată cu înaintarea unei acţiuni în justiţie.

„Acest guvern va adopta măsurile juridice aflate la dispoziţia sa pentru a apăra legea, Constituţia şi instituţiile statului“, a spus el.

Instalat în fruntea Guvernului la 1 iunie, după înlăturarea conservatorului Mariano Rajoy printr-o moţiune de cenzură, Pedro Sanchez şi-a gestionat până în prezent cu mare prudenţă relaţiile cu separatiştii catalani. El a restabilit dialogul la nivel guvernamental cu ei şi chiar a propus un referendum pentru acordarea unei autonomii mai largi Cataloniei, dar a respins orice posibilitate de autodeterminare.

citeste totul despre: