Papa Francisc, în vizită la Erevan: „Uciderea în masă a etnicilor armeni de către trupele otomane reprezintă un genocid”

Papa Francisc, în vizită la Erevan: „Uciderea în masă a etnicilor armeni de către trupele otomane reprezintă un genocid”

Papa Francisc FOTO AP

Liderul Bisericii Catolice a catalogat vineri, în timpul unei vizite la Erevan, drept genocid uciderea în masă a etnicilor armeni de către oastea otomană în timpul Primului Război Mondial. Mai mult, Papa Francisc a vorbit despre martiriul armenilor în 1915.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, este pentru a doua oară când papa menţionează că uciderea armenilor a reprezentat un genocid. Termenul are implicaţii financiare şi legale, întrucât le permite armenilor să ceară despăgubiri pentru crimele comise de oastea turcă în urmă cu mai bine de un secol.

Anul trecut, liderul catolicilor a recunoscut genocidul armean. Declaraţia sa a provocat reacţii imediate din partea turcilor.

Papa Francisc a început vineri o vizită de trei zile la Erevan. Armenia este prima ţară din lume care a transformat creştinismul într-o religie de stat.

Pontiful a vorbit în faţa unei audienţe armene despre atrocităţile comise de jihadiştii Statului Islamic împotriva creştinilor din Orientul Mijlociu.

Aceasta este prima vizită a papei Francisc în Armenia şi prima călătorie a unui lider catolic în micul stat din Caucaz în ultimii 15 ani. Ultima dată, papa Ioan Paul al II-lea a luat parte în 2001 la aniversarea a 1.700 de ani de la decretarea statului creştin armean.

Francisc a fost întâmpinat de preşedintele Serzh Sargsian şi de liderul catolicilor armeni, Karekin al II-lea.

Turcia susţine de peste un veac că nu a fost vorba de nicio campanie organizată şi structurată pentru eliminarea armenilor, care sunt majoritari creştini, şi nu există nicio dovadă că autorităţile otomane au primit ordine în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările