O veste dulce ca mierea: sute de mii de albine au supravieţuit incendiului de la Notre-Dame. Cum a fost posibil

O veste dulce ca mierea: sute de mii de albine au
supravieţuit incendiului de la Notre-Dame. Cum a fost posibil

O fotografie din 2017 cu câteva albine bâzâind şi cu Catedrala Notre-Dame în fundal Foto: Getty

Cele aproximativ 180.000 de albine din stupii de la Notre-Dame au supravieţuit incendiului izbucnit luni, care a afectat grav acoperişul catedralei franceze. Pe reţelele de socializare au apărut numeroase reacţii de îngrijorare ale unor internauţi din lumea întreagă care nu ştiau soarta insectelor, potrivit The Guardian.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit apicultorului care are grijă de ele, abinele care trăiau în stupii de pe acoperişul Notre-Dame sunt în viaţă şi bine. „Slavă Domnului că flăcările nu le-au atins“, a spus apicultorul Nicolas Géant, în vârstă de 51 de ani, relatează The Guardian. „Este un miracol“, a mai spus el.

Trei stupi care găzuiesc câte 60.000 de albine fiecare - 180.000 de albine în total - se află pe acoperişul inferior, de la etajul unu al Catedralei.

Apicultorul nu a avut voie să intre să verifice starea albinelor din cauza anchetei. În câteva poze, însă, a  putut vedea că stupii sunt intacţi, iar o companie din domeniul apicol a postat joi, pe Instagram, o poză cu albinele de pe Notre Dame, confirmând astfel că acestea sunt bine. Iniţial, am crezut că cei trei stupi au ars, nu aveam nicio informaţie. Apoi, am putut să văd anumite imagini din satelit care mă contraziceau, iar purtătorul de cuvânt al catedralei mi-a confirmat că albinele intrau şi ieşeau din stupi“, a adaugat el.

 

Există totuşi o explicaţie pentru „miracolul“ al albinelor de la Notre-Dame - o specie de albine  (albina europeană) care nu-şi abandonează stupul. „Ele nu au plămâni, însă CO2-ul le ameţeşte şi le adoarme“, a explicat Nicolas Geant, care spera sa îşi revadă albinele săptămâna viitoare.

Potrivit AFP, fiecare stup produce, în medie, în fiecare an, 25 de kilograme de miere, vândută personalului de la Notre-Dame, care le îngrijeşte începand din 2013.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: