Moscova amplifică tensiunile cu Kievul. Rusia a blocat porturile ucrainene de la Marea Azov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două porturi ucrainene de la Marea Azov, Mariopol şi Berdiansk, sunt blocate de Rusia, în timp ce navele au interdicţie să plece şi să intre, a anunţat joi ministrul ucrainean al Infrastructurii, Volodîmir Omelian, citat de Reuters.

În total, 35 de nave au fost împiedicate să efectueze operaţiuni normale şi numai vasele care se deplasează spre porturile ruseşti de la Marea Azov sunt lăsate să intre, a declarat el pe Facebook.

"Obiectivul este clar - prin instituirea unei blocade asupra porturilor ucrainene de la Marea Azov, Rusia speră să scoată Ucraina afară din teritoriul nostru - teritoriu care este al nostru în virtutea tuturor legilor internaţionale relevante", potrivit ministrului ucrainean.

Omelian a declarat că 18 nave aşteaptă intrarea în Marea Azov, patru la Berdiansk şi 14 la Mariupol. Există de asemenea o linie de nouă nave gata să părăsească Marea Azov şi opt alte vase care aşteaptă în porturi să plece.

Cerealele şi oţelul domină transporturile în porturile de la Marea Azov.

infografie stramtoarea kerci

Rusia a sechestrat trei nave ale marinei ucrainene împreună cu echipajele lor duminică în apropierea Peninsulei Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014, pentru ceea ce a spus că a fost o intrare a lor ilegală în apele ruseşti - o acuzaţie respinsă puternic de Ucraina.

Sechestrarea acestor nave a crescut tensiunea la cel mai înalt nivel după 2015, când rebelii sprijiniţi de Moscova s-au ridicat împotriva guvernului de la Kiev în regiunea estică Donbas, declanşând un război ce a ucis zeci de mii de persoane. 

Poroşenko cere ajutorul NATO 

Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a solicitat statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice să trimită nave în Marea Azov, acolo unde Rusia ţine sechestrate trei ambarcaţiuni militare ucrainene care au vrut să treacă din Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci, în apropierea regiunii disputate Crimeea.

„Germania este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri şi sperăm că statele NATO sunt pregătite să trimită nave în Marea Azov pentru a susţine Ucraina şi a oferi securitate”, a declarat liderul de la Kiev într-un interviu publicat joi de cotidianul german Bild.

NATO, din care Ucraina nu face parte, în este partener al organizaţiei, a îndemnat Rusia să repatrieze navele şi echipajele celor trei nave ucrainene.

Poroşenko a mai afirmat că „singura limbă pe care Putin o înţelege este solidaritatea lumii occidentale” şi a solicitat introducerea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

„Nu putem accepta politicile agresive ale Rusiei. Prima oară a fost Crimeea, apoi estul Ucrainei, acum vrea Marea Azov”, a adăugat Poroşenko, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că se consideră „împărat rus”.

Incidentul a avut loc în strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră şi Marea Azov. Ucraina susţine că a avertizat Rusia că navele sale vor trece prin zonă, în drum spre portul Mariupol, aflat într-o regiune de conflict.

De cealaltă parte, Rusia afirmă că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti cu scopul de a crea o situaţie de conflict în zonă şi a plasat un imens petrolier sub podul care leagă Crimeea de Rusia, făcând imposibil accesul navelor ucrainene.

Poroşenko: Imperiul lui Putin nu poate funcţiona fără Ucraina

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a acuzat pe omologul său rus Vladimir Putin că intenţionează să anexeze întreaga Ucraina şi a făcut apel cancelarului german Angela Merkel, în interviuri acordate publicaţiilor din Germania, să ofere asistenţă Kievului, relatează site-ul agenţiei Reuters.

„Nu credeţi minciunile spuse de Putin”, a declarat Poroşenko pentru publicaţia Bild.

„Putin îşi doreşte vechiul imperiu rus. Crimeea, Donbass, întreaga ţară. Ca ţar rus, aşa cum se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. Ne vede ca pe colonia sa”, a adăugat Poroşenko.

Nu toţi membrii NATO privesc Ucraina cu simpatie

Dar nu toţi membrii Alianţei privesc Ucraina cu simpatie, Ungaria continuă să blocheze participarea Ucrainei la reuniuni la nivel ministerial. 

În condiţiile în care Ungaria blochează din ce în ce mai des şi insistent reuniunile Comisiei NATO-Ucraina, din pricina unei controversate legi a învăţământului adoptată de Kiev, şi pe fondul scandalului acordării de paşapoarte ungureşti etnicilor maghiari din Ucraina şi dată fiind simpatia afişată a autocratului premier maghiar Viktor Orban pentru Putin, e greu de imaginat o determinarea unanimă a Tratatului Nord-Atlantic de a interveni militar în ajutorul Ucrainei, care nu este decât asociată cu Alianţa şi care nu este apărată de acel faimosul articol 5.

Pe fondul blocajului rusesc din Marea Azov, Kievul a cerut autorităţilor turce să închidă strâmtoarea Bosfor pentru toate navele militare ruseşti. Statutul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele este prevăzut în Convenţia Montreux . Cele două strâmtori leagă Marea Neagră de Marea Mediterană. Convenţia prevede că Turcia este obligată să permită accesul tuturor navelor militare a ţărilor din bazinul Mării Negre. Totuşi, Turcia poate interzice traversarea strâmtorilor în cazul în care ţara se află în război şi este decretată starea de război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite