VIDEO Moment istoric la Vatican. Maica Tereza a fost sanctificată INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru Pace, o figură emblematică a secolului trecut, a fost declarată sfântă de către Papa Francisc, în cadrul unei ceremonii de canonizare, ce a fost oficiată duminică în Piaţa Sfântul Petru din Roma, în faţa a 100.000 de credincioşi, veniţi din toate colţurile lumii.

La ceremonie au asistat şi 13 şefi de state şi de guverne, sute de jurnalişti, precum şi zeci de călăgăriţe ale Casei Misionarelor Carităţii. De asemenea, notează BBC, 1.500 de oameni ai străzii din întreaga Italie au fost aduşi la Roma cu autobuze, pentru a asista la ceremonie.  

Sanctificare Maica Tereza AFP

Foto: AFP

„După deliberări şi rugăciuni, şi după ce am căutat sfatul mai multor fraţi episcopi, o declarăm şi definim pe Binecuvântata Tereza din Calcutta sfântă şi o alăturăm sfinţilor, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserică“, a spus Papa Francisc.

Sanctificare Maica Tereza AFP

Foto: AFP

Pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, Maica Tereza s-a născut pe data de 26 august 1910, la Skopje, oraş aflat la vremea aceea sub ocupaţie otomană, în prezent capitala Macedoniei. 

Părinţii săi, de origine albaneză, erau devotaţi bisericii catolice şi implicaţi în toate acţiunile acesteia. Când avea numai 8 ani, tatăl său a murit, iar ea s-a apropiat foarte mult de mamă, o persoană pioasă şi plină de compasiune faţă de semenii săi, care i-a insuflat fiicei sale spiritul actelor de caritate.

La vârsta de 12 ani a simţit prima chemare către viaţa religioasă, iar şase ani mai târziu, la 18 ani, în 1928, a plecat la Rathfamham, lângă Dublin, la călugăriţele irlandeze de Loretho, unde a învăţat limba engleză. Acolo a primit numele, devenind sora Maria Tereza, după Sfânta Tereza din Lisieux. 

În 1929 a ajuns în India, la Darjeeling, unde, pe data de 24 mai 1931, a depus primul jurământ de credinţă. A fost trimisă apoi la Calcutta, unde a predat la Liceul de Fete Sfânta Maria, condus de călugăriţele de Loretho, potrivit biografiei sale, publicată pe site-ul motherteresa.org.

La 24 mai 1937, a depus jurământul final de credinţă, primind numele de Maica Tereza. A continuat să predea la Liceul Sfânta Maria, iar în 1944 a fost numită directoare a acestuia. 

O a doua chemare

Doi ani mai târziu, la 10 septembrie 1946, pe când se afla într-un tren care urma să ajungă la Darjeeling, a avut revelaţia „celei de-a doua chemări a Domnului“. A auzit vocea Domnului Iisus Hristos care i-a spus „Vino, fii lumina Mea!“, rugând-o să-şi dedice viaţa celor mai săraci dintre cei săraci, se arată în biografia ei. 

Cum deja depusese jurământul final de credinţă, nu a putut părăsi mânăstirea fără o permisiune oficială. În 1948 primeşte, din partea arhiepiscopului de Calcutta şi a Vaticanului, acceptul oficial de a propovădui iubirea pentru aproapele, din afara Ordinului. 

Din acel moment, Maica Tereza nu a mai purtat hainele de călugăriţă, adoptând îmbrăcămintea săracilor bengalezi: un sari de culoare albă, cu o bordură albastră. După şase luni de pregătire medicală, s-a îndreptat către periferia oraşului, având ca scop doar să-i ajute „pe cei nedoriţi, pe cei neiubiţi şi pe cei neîngrijiţi“. 

S-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii sau alinând suferinţe, a deschis o şcoală în aer liber şi o casă pentru cei fără adăpost şi a convins autorităţile locale să facă donaţii pentru această cauză. 

Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi şi muribunzi au primit adăpost şi au fost trataţi în dispensare mobile sau în clinici specializate şi sute de mii de copii abandonaţi au fost îngrijiţi şi daţi spre adopţie.

image

Foto: GettyImages

În octombrie 1950, a întemeiat, sub numele de Misionarele Carităţii, o nouă congregaţie religioasă în Arhidioceza Calcuttei. La început, aceasta avea doar 12 membri, foşti profesori şi foşti elevi de la Liceul Sfânta Maria, dar, pe măsură ce congregaţia s-a dezvoltat şi a început să primească mai multe donaţii, activitatea acesteia a crescut exponenţial.

Într-o zi, un ziarist, văzând-o cum spăla un bolnav cu răni grave, a spus: „Eu n-aş face aşa ceva nici pentru un milion de dolari“. „Nici eu“, i-a răspuns Maica Tereza. „Pentru un milion de dolari nu, însă din iubire faţă de Hristos, da, şi cu bucurie“.

A fost şi în România

Acum, la peste şase decenii de la fondare, Casa Misionarele Carităţii numără peste 5.500 de membri, în 133 de ţări, aminteşte „The Wall Steet Journal“. 

Maica Tereza a călătorit în întreaga lume. A fost prezentă şi în România, în 1990, cu ocazia deschiderii, la Bacău, a Casei Misionarelor Carităţii, precum şi în 1992, notează agerpres.ro.

S-a împotrivit în mod clar avortului, în anul 1994 decarând în cadrul unei conferinţe la Washington: „Nu ucideţi copilaşii! Le rog pe toate mamele din lume: Dacă nu doriţi un copil, daţi-mi-l mie... Eu îl doresc! Aşa am adoptat peste 3.000 de copii în Calcutta“.

În octombrie 1979 a primit premiul Nobel pentru Pace pentru o viaţă închinată semenilor din lumea întreagă. 

Totuşi, există mai multe voci care au criticat activitatea ei. Mai multe persoane au atras atenţia asupra lipsei normelor de igienă în spitalele conduse de comunitatea sa de călugăriţe  şi chiar au susţinut că ar fi acceptat bani din partea dictatorilor pentru acţiunile sale caritabile, notează BBC.

Pe data de 5 septembrie 1997, inima Maicii Tereza a încetat să mai bată. A fost înmormântată în sediul central al congregaţiei Misionarele Carităţii de pe Lower Circular Road din Calcutta. La ceremonia religioasă au participat 400 de demnitari din 23 de ţări ale lumii.

În 2003 a fost beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesită înfăptuirea unui miracol, este ultima etapă înainte de sanctificare. În 2002, Vaticanul a stabilit că o femeie din India care avea o tumoare la stomac a fost vindecată miraculos, după ce s-a rugat la Maica Tereza. Papa Francisc a recunoscut, în urmă cu un an, un alt miracol, atribuit Maicii Tereza - vindecarea inexplicabilă a unui bărbat care suferea de o maladie cerebrală mortală.

De obicei, este nevoie de zeci de ani ca oamenii să fie sanctificaţi, însă beatificarea acordată de Papa Ioan Paul al II-lea a grăbit acest proces. Papa Francisc va încheia procesul de sanctificare a Maicii Tereza cu o ceremonie, în luna noiembrie.

Infografie Maica Tereza
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite