Marina rusă are oficial dreptul de a folosi porturile cipriote

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia şi Cipru au semnat joi un acord prin care navele ruseşti au primit permisiunea pentru a folosi porturile cipriote, un pas considerat crucial în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Vest. Ruşii dau însă asigurări că nu intenţionează să folosească aceste facilităţi pentru altceva în afară de operaţiuni antitero şi antipiraterie.

Moscova şi Nicosia au finalizat joi înţelegerea privind folosirea porturilor din Cipru de marina rusă, în ciuda îngrijorărilor exprimate de capitalele europene. Acordul a fost semnat după ce preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său cipriot, Nicos Anastasiades.

Nicio ţară nu are motive de îngrijorare, a dat asigurări Putin, afirmând că navele ruseşti vor desfăşura doar operaţiuni antitero şi de combatere a pirateriei din porturile cipriote, transmite BBC. 

„Am semnat o serie de documente privind cooperarea militară. Spre exemplu, un acord privind accesul navelor noastre în porturile cipriote”, a declarat Putin. 

Înţelegerea ruso-cipriotă este privită însă cu neîncredere, în contextul tensiunilor dintre Rusia, UE şi NATO din cauza crizei din Ucraina. În plus, în Cipru există deja baze militare britanice. Mai exact, în zonele britanice suverane Akrotiri şi Dhekelia, unde sunt mobilizaţi în jur de 3.500 de soldaţi. 

„Legăturile noastre prieteneşti nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Nu cred că ar trebui să îngrijoreze pe nimeni”, a subliniat Putin. 

Semnarea acordului reprezintă doar cel mai recent al Kremlinului în ofensiva demarată în ultimele luni pentru a-şi consolida relaţiile bilaterale cu anumite state comunitare, printre care Cirpu, Ungaria şi Grecia, după ce UE a impus sancţiuni economice Rusiei ca urmare a agresiunii din Ucraina. 

Cipru depinde în mare măsură de investiţiile din Rusia, aceste legături fiind scoase parţial la lumină atunci când sistemul bancar cipriot a intrat în colaps, în vara lui 2013. Guvernanţii de la Nicosia au încercat însă să minimizeze importanţa acestui acord militar, susţinând că navele ruseşti au avut dintotdeauna acces în porturile cipriote. De fapt, înţelegerile anterioare acordau marinei ruse doar drept de escală şi nu în toate porturile insulei. 

La începutul acestei săptămâni, Rusia a decis să restructureze un împrumut de 2,5 miliarde de euro acordat Ciprului în 2011, scăzând dobânda anuală de la 4,5% la 2,5%, prelungind totodată perioada de rambursare cu trei ani, până în 2021. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/armisti-iul-din-ucraina-in-pericol" target="_blank">View the story "Armistiţiul din Ucraina, în pericol" on Storify</a>]

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite