Marea Britanie. Boris Johnson, chemat să explice scăderea efectivelor din armată în contextul creşterii ameninţărilor din partea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari britanici desfăşuraţi în Estonia sub egida NATO FOTO EPA-EFE
Militari britanici desfăşuraţi în Estonia sub egida NATO FOTO EPA-EFE

Guvernul britanic este puternic criticat pentru decizia de a reduce efectivele armate în contextul creşterii ameninţărilor din partea Chinei şi a Rusiei.

Laburiştii îl critică pe premierul Boris Johnson pentru faptul că nu îşi îndeplineşte promisiunea de campanie de a nu reduce numărul militarilor din armata britanică.

Ori, conform unei revizuire a strategiei britanice de apărare, guvernul condus de Boris Johnson ia în calcul reducerea numărului de militari de la 76.500 la 72.500 până în anul 2025.

În plus, în următorii doi ani, armata britanică va renunţa la 114 avioane şi va scoate din uz fregatele mai vechi.

În schimb, Guvernul Johnson mizează pe modernizarea echipamentelor tehnologice, blindatelor, avioanelor de luptă şi a submarinelor, precum şi pe programe de cercetare pentru mini-drone de supraveghere aeriană şi război electronic.

„Guvernul spune că ameninţările la adresa Regatului Unit sunt în creştere, dar planifică mai puţine trupe, mai puţine nave, mai puţine avioane în următorii ani”, denunţă John Healey, secretarul pentru Apărare din „cabinetul din umbră” al Partidului Laburist, îndemnându-l pe Boris Johnson „să-şi respecte angajamentul şi să nu reducă din forţele armate”.

„Miniştrii confirmă că forţele terestre şi maritime modernizate ale Rusiei sunt ameninţarea numărul unu pentru Marea Britanie şi aliaţii noştri. Ei trebuie să se asigure că suntem gata să facem faţă ameninţărilor în creştere acum şi în anii următori”, insistă el, citat de „The Telegraph”.

Într-un editorial semnat la sfârşitul lui martie în „The Telegraph”, ministrul britanic al Apărării Ben Wallace estima că armata ţării sale încearcă, prin noua strategie post-Brexit, să se adapteze la ameninţările care au schimbat ultimii 30 de ani.

În opinia sa, ideea de cantitate este depăşită, iar accentul trebuie pus pe „o desfăşurare mai rapidă” de forţe şi pe „creşterea capacităţilor tehnologice”.

„Rusia va rămâne cea mai acută ameninţare directă pentru Marea Britanie. Rusia este cea mai acută ameninţare din regiune şi vom colabora cu aliaţii NATO pentru a asigura un răspuns occidental unit, combinând eforturile militare, de informaţii şi diplomatice”, apreciază cabinetul de miniştri al lui Boris Johnson.

În ceea ce priveşte China, Guvernul britanic o consideră drept „o mare provocare”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite