Marea Britanie a aprobat medicamentul antiviral împotriva COVID-19 produs de Pfizer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi a produselor de sănătate (MHRA) a anunţat vineri că a aprobat medicamentul antiviral oral al Pfizer Paxlovid pentru persoanele adulte care au o formă uşoară până la moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc de agravare a bolii.

Pe baza datelor studiilor clinice, Paxlovid este cel mai eficient atunci când este administrat în stadiile incipiente ale infecţiei şi, prin urmare, MHRA recomandă utilizarea sa cât mai curând posibil şi în termen de cinci zile de la începerea simptomelor, conform Reuters.

Pfizer a anunţat în această lună că Paxlovid a arătat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor şi a deceselor la pacienţii cu risc ridicat, iar datele recente de laborator sugerează că medicamentul îşi păstrează eficacitatea împotriva variantei Omicron, care se răspândeşte rapid.

MHRA a declarat că lucrează cu Pfizer, care produce unul dintre cele mai importante vaccinuri COVID-19 cu partenerul german BioNTech (22UAy.DE), pentru a urmări eficacitatea Paxlovid împotriva Omicron. 

„Acum avem un alt medicament antiviral pentru tratamentul COVID-19 care poate fi administrat pe cale orală, mai degrabă decât administrat intravenos. Aceasta înseamnă că poate fi administrat în afara unui spital”, a declarat şeful MHRA, June Raine, într-un comunicat de presă.

Paxlovid este alcătuit din două substanţe active care vin sub formă de două pastile separate luate împreună de două ori pe zi timp de cinci zile. 

Marea Britanie a asigurat peste 2,75 milioane de doze din acest tratament antiviral. Tabletele Pfizer fac parte dintr-o clasă de medicamente numite inhibitori de protează, utilizate în prezent pentru a trata HIV, hepatita C şi alte boli virale, care acţionează prin împiedicarea reproducerii virusului. 

Pastila anti-COVID-19 a rivalului Merck, Molnupiravir, a fost aprobată de Marea Britanie luna trecută, dar acest medicament a redus doar cu aproximativ 30% spitalizările şi decesele în cadrul studiului clinic la pacienţii cu risc ridicat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite