Macron îndeamnă la un dialog „exigent” cu Putin

Macron îndeamnă la un dialog „exigent”
cu Putin

Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Un dialog cu Rusia este necesar stabilităţii Europei, însă acest dialog trebuie să fie „ambiţios” şi „exigent”, purtat în aşa fel încât „să nu cedăm nimic în privinţa valorilor noastre”, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron la sosirea la summitul european de la Bruxelles, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Este un dialog exigent, pentru că noi nu vom veda nimic în privinţa valorilor noastre şi nici a intereselor noastre”, a spus Macron.

Şeful statului francez face aceste declaraţii în contextul în care Uniunea Europeană (UE) şi-ar putea relua summiturile cu Rusia - o perspectivă denunţată deja de către Ucraina.

Relaţia UE - Rusia este unul dintre subiectele aflate pe agenda summitului european de joi şi vineri de la Bruxelles.

Această relaţie s-a agravat continuu după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi s-a dedat unor acţiuni ostile pe continentul european.

Ţările baltice, Polonia şi Suedia sunt reticente în legătură cu propunerea franco-germană privind stabilirea unor contacte directe între Bruxelles şi Moscova.

„Nu vedem nicio schimbare radicală în modelul de comportament al Rusiei”, a declarat preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

„Dacă vom încerca să abordăm (Rusia) fără nicio schimbare pozitivă din partea Rusiei, atunci vom transmite semnale foarte rele şi incerte către partenerii noştri, de pildă statele Parteneriatului Estic”, a adăugat el.

„Mie mi se pare că încercăm să ne înţelegem cu ursul pentru a ţine în siguranţă o parte din albine”, a conchis preşedintele lituanian.

Premierul olandez Mark Rutte a spus că, deşi în principiu nu este împotriva dialogului cu Rusia, el nu va participa la un summit cu această ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările