Macron vrea un referendum pentru a include combaterea schimbărilor climatice în Constituţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus luni organizarea unui referendum pentru introducerea în Constituţie a unui articol privind apărarea mediului şi combaterea schimbărilor climatice.

Macron s-a adresat luni Convenţiei Cetăţeneşti pentru Climă (CCC), un organism guvernamental compus din 150 de membri şi creat pentru a institui măsuri de apărare a mediului şi combatere a schimbărilor climatice.

    

Organizarea unui referendum pentru „introducerea conceptelor de biodiversitate, mediu, lupta împotriva încălzirii globale” în articolul 1 din Constituţie a fost inclusă în cele 149 de propuneri făcute de cei 150 de membri ai Convenţiei cetăţeneşti privind clima.

"Va fi o reformă constituţională într-un singur articol", un articol care va trebui să "treacă prin Adunarea Naţională şi apoi prin Senat (...) în termeni identici. În acea zi, va fi supus unui referendum", a declarat seful statului, potrivit Hotnews.

Timp de aproape patru ore, preşedintele Republicii a discutat despre mai multe teme - deplasarea, locuinţa, consumul, producţia şi munca, hrănirea - cu autorii unui număr de 149 de măsuri, dintre care o parte urmează să fie preluate într-un proiect de lege aflat în curs de elaborare, potrivit news.ro.

”Alegerile în ecologie este necesar să fie acceptate de către francezi”, a insistat Macron. ”Este necesar să-i atragem pe oameni, adică în fiecare sector trebuie să avem femei şi bărbaţi care trebuie să devină aliaţi şi nu nişte oameni cărora li se dictează o schimbare a vieţii din exterior”, a adăugat el.

În contextul unor critici cu privire la lentoarea ori respingerea resimţite în transpunerea propunerilor cetăţeneşti, Emmanuel Macron a revenit asupra alegerii Guvernului în privinţa reţelei 5G, unui transport curat, renovării termice sau artificializării solului.

”Nu există un precedent la acest nivel de complexitate a ceea ce suntem pe cale să facem. Acest lucru creează în mod necesar tensiuni, comentarii, îndoieli, pentru că această tranziţie este dificilă”, a apreciat el, invitând să se ţină cont de consecinţele cauzate de criza covid-19.

Întrebat despre o redevenţă ecologică privind zborurile internaţionale avută în vedere şi o eventuală taxare a vehiculelor grele şi poluante, Macron a apreciat că aceste subiecte este necesar să fie abordate la nivel european şi a promis să abordeze aceste teme în cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, în primul semestru al lui 2022.

Liderii europeni au ajuns săptămâna trecută la un acord în vederea unei reduceri de cel puţin 55% a emisiilor de dioxid de carbon (CO2) în UE, până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

Procedura referendumului este guvernată de articolul 89 care se referă la revizuirea Constituţiei. Acesta trebuie votat de ambele camere în termeni identici.

Senatul francez e însă controlat de dreapta care denunţă însă o „lovitură de publicitate” politică, scrie Digi 24.

„Acest lucru nu va schimba nimic: Carta Mediului are deja o valoare constituţională”, a susţinut senatorul Les Républicains (LR, dreapta, opoziţie) Bruno Retailleau, care îl acuză pe Emmanuel Macron că urmăreşte „să îşi mascheze bilanţul ecologic subţire”, potrivit Digi24.

Ultimul referendum de revizuire a Constituţiei a avut loc în 2005 şi a privit Constituţia europeană. Referendumurile în Franţa sunt iniţiate de Preşedintele Republicii la propunerea guvernului sau a Parlamentului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite