Luată cu asalt de migranţi, Italia ia în calcul închiderea porturilor pentru navele care nu sunt sub pavilion italian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situaţia refugiaţilor care încearcă să ajungă în Europa din Africa sau Asia riscă să se agraveze în contextul în care Italia a anunţat că ia în calcul închiderea porturilor pentru navele care nu sunt sub pavilion italian. „Situaţia devine tot mai greu de gestionat”, arată reprezentantul italian la UE, ambasadorul Maurizio Massari, citat de ziarul Il Messaggero.

Arătând că în ultimele două zile în Italia au ajuns peste 12.000 de refugiaţi, „ambasadorul Maurizio Massari a evidenţiat că situaţia debarcărilor migranţilor în Italia este la limita capacităţii de gestionare, cu un impact asupra vieţii socio-politice a ţării”. În aceeaşi direcţie, premierul italian Paolo Gentiloni a atras atenţia că „ţările UE trebuie să înceteze să îşi întoarcă privirea în cealaltă parte, pentru că acest lucru nu se mai poate face”. 

În replică, reprezentanţi ai Comisiei Europene au cerut Italiei să nu acţioneze înainte de a discuta cu celelalte state membre şi cu organizaţiile neguvernamentale implicate. „Europa nu va lăsa Italia singură”, a replicat Comisarul UE pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos, citat de La Repubblica. 

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat că „trebuie să lucrăm pentru a găsi o soluţie politică în Libia” iar Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe a atras atenţia – cităm – că „ceea ce lipseşte cel mai mult în UE este solidaritatea internă şi dorinţa statelor membre de a împărtăşi cu Italia găzduirea migranţilor”. 

Un pas în acest sens este ajungerea la un acord privind o schemă financiară a Uniunii Europene care vizează alocarea a 44 de miliarde de euro în investiţii pentru combaterea cauzelor primare ale migraţiei. Potrivit unui document consultat de Reuters, planul urmăreşte, în primul rând, crearea de locuri de muncă în ţările africane şi în ţările învecinate Uniunii Europene.

Miniştrii de Interne din Franţa, Germania şi Italia se vor întâlni duminică seara la Paris pentru a discuta despre o "abordare coordonată" în scopul de a ajuta Italia să facă faţă afluxului de migranţi în porturile sale, transmite AFP, citând o sursă apropiată acestui dosar. 

 La reuniune vor lua parte ministrul francez de Interne, Gérard Collomb, omologii săi italian şi german, Marco Minniti şi Thomas de Maiziere, precum şi comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos.

"Ideea este de a avea o abordare coordonată şi concertată asupra fluxurilor migratorii din Mediterana centrală" şi de "a vedea cum pot fi ajutaţi mai bine italienii" înaintea reuniunii informale a miniştrilor de Interne din UE, prevăzută pentru 6 iulie, la Tallin, în Estonia, a adăugat sursa citată.

Italia a ridicat tonul şi a ameninţat că va bloca intrarea în porturile sale a vaselor sub pavilion străin care transportă migranţi salvaţi din Marea Mediterană, au făcut cunoscut miercuri mai multe media şi surse guvernamentale italiene.

"Nu mai putem continua aşa", a afirmat o sursă apropiată executivului, chestionată de AFP, după informaţii apărute în presa italiană cu privire la o astfel de ameninţare.

Potrivit presei, reprezentantul italian pe lângă Uniunea Europeană, Maurizio Massari, s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos, şi i-a înmânat o scrisoare în care Italia a explicat că, după recentele sosiri masive de migranţi pe coastele sale în ultimele zile, "situaţia a atins limita suportabilului".

Peste 10.200 de migranţi au fost salvaţi de duminică până marţi în largul coastelor Libiei, dintre care 5.000 numai luni, 3.300 duminică şi 1.900 marţi. Paza italiană de coastă coordonează aceste operaţiuni de salvare în Mediterana, dar la care participă, de asemenea, numeroase nave străine, inclusiv închiriate de ONG-uri.

Toţi aceşti migranţi sunt transportaţi ulterior spre porturi italiene unde sunt cazaţi în centre de primire a căror capacitate este saturată.

"Dacă vom continua cu astfel de cifre, situaţia va deveni de nesuportat chiar pentru o ţară mare şi deschisă ca a noastră", a declarat la Ottawa preşedintele italian, Sergio Mattarella, citat de presa din peninsulă.

Italia se plânge de mai mulţi ani că este lăsată singură în faţa crizei migratorii şi sosirilor masive de migranţi dinspre Libia şi a îndemnat la mai multă solidaritate din partea partenerilor săi europeni.

Potrivit Ministerului italian de Interne, peste 73.300 de migranţi au sosit pe teritoriul naţional de la începutul anului, în creştere cu peste 14% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2016.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, 2.005 persoane şi-au pierdut viaţa ori au fost date dispărute în 2017 încercând să traverseze Mediterana. 

Comisia Europeană va lua în discuţie săptămâna viitoare măsuri suplimentare pentru a ajuta Italia şi Grecia să facă faţă crizei migranţilor, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Tallinn, şeful executivului european, Jean-Claude Juncker, transmite Reuters.

Întrebat ce măsuri specifice ar putea lua Comisia pentru a ajuta Italia, unde numărul migranţilor sosiţi a crescut cu o treime faţă de anul trecut, Juncker a declarat că va discuta direct cu premieru italian Paolo Gentiloni şi cu premierul grec Alexis Tsiprasîn cursul săptămânii viitoare despre eforturile suplimentare cu care ar putea veni Comisia pentru a sprijini Italia şi Grecia să facă faţă acestor ”situaţii dificile”.

Juncker a amintit că a calificat cele două ţări drept ”eroice” şi a precizat că a abordat subiectul joi, la Berlin, cu Gentiloni şi cu liderii altor mari state comunitare care sunt şi membre ale G20.  

”Am spus că Italia şi Grecia (...) nu pot fi lăsate singure în această criză a refugiaţilor”, a insistat Juncker, aflat la Tallinn pentru a a se întâlni cu guvernul Estoniei, ţară care va prelua sâmbătă preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Totuşi, şeful executivului comunitar a respins orice acuzaţii că UE nu a reuşit să ajute ţările cele mai afectate de criza refugiaţilor şi migranţilor, menţionând fondurile alocate Italiei şi Greciei, precum şi gărzile de coastă şi personalul trimis pentru a ajuta la preluarea migranţilor. 

Comisia Europeană a sprijinit joi apelul lansat de Italia altor state din UE pentru a permite navelor care au la bord migranţi salvaţi să andocheze în porturile lor.

 Diplomaţi europeni au afirmat că examinează îngrijorările Italiei legate de faptul că organizaţii caritabile private recuperează migranţi la mică distanţă de coastele libiene, unii văzând în această practică o încurajare a aventurării pe mare. 

Săptămâna trecută, votanţii italieni au dat o lovitură Partidului Democrat, de guvernământ, în alegerile locale, preferând formaţiuni care promit o politică mai dură în materie de imigraţie.  Comisia Europeană şi-a semnalat disponibilitatea de a acorda fonduri suplimentare Italiei, deşi diplomaţi de la Bruxelles sunt sceptici în privinţa unui acord rapid ca alte state UE să preia navele particulare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite