Lituania publică un ghid de supravieţuire în caz de invazie rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lituania va publica un manual prin care îşi va sfătui cetăţenii cum să supravieţuiască unui război în teritoriu, pe fondul îngrijorărilor în creştere că intervenţia Rusiei din Ucraina se va extinde şi în statele baltice.

„Să vă păstraţi mintea netulburată, să nu vă panicaţi şi să gândiţi clar“, se arată în ghidul de „supravieţuire“ al lituanienilor în cazul unei invazii ruseşti. „Focuri de armă la fereastra dumneavoastră nu reprezintă sfârşitul lumii“, completează manualul, citat de „Business Insider“.

Manualul, pe care Ministerul Apărării îl va plasa în librării în cursul săptămânii viitoare, dar care va fi distribuit şi la evenimentele publice ale armatei, sfătuieşte lituanienii să reziste ocupării străine prin demonstraţii şi prin lovituri sau „măcar prin a vă face treaba mai rău decât în mod obişnuit“

În cazul unei invazii, spune ghidul, cetăţenii ar trebui să se organizeze pe reţelele sociale, Twitter şi Facebook, şi să încerce să atace cibernetic duşmanul.

Mare parte din secolul trecut, Lituania a fost parte din Uniunea Sovietică, împreună cu Letonia şi Estonia. După ce a obţinut independenţa în 1991, statul s-a alăturat cât a putut de repede alianţei nord-atlantice şi Uniunii Europene.

Ţara este din ce în ce mai îngrijorată în privinţa Rusiei, mai ales din cauza unui exerciţiu militar ce a avut loc luna trecută în enclava rusească Kaliningrad, unde au participat 9.000 de soldaţi ruşi şi peste 55 de nave de război.

Exemplele Georgiei şi Ucrainei, ambele state pierzându-şi părţi din teritoriu, ne arată că nu putem exclude o situaţie similară aici şi că ar trebui să fim pregătiţi“, a declarat pentru „Reuters“, ministrul Apărării, Juozas Olekas.

Armata lituaniană şi forţele paramilitare recrutează intensiv de la începutul crizei ucrainene. „Atunci când Rusia şi-a început atacul în Ucraina, la noi în Lituania, cetăţenii au înţeles că vecinul nostru nu este foarte prietenos“, a adăugat Olekas.

Guvernul lituanian ia în considerare şi faptul ca toate clădirile ce vor fi construite să aibă încorporate adăposturi antiaeriene. 

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, în martie 2014, iar guvernele occidentale spun că au multe dovezi că ţara susţine trupele separatiste din Ucraina cu armament, dar şi cu soldaţi, acuzaţii negate de Moscova, conchide „Business Insider“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite