Lituania a deschis o anchetă penală împotriva unor oameni ai regimului Lukaşenko: Acuzaţii de tortură

Lituania a deschis o anchetă
penală împotriva unor oameni ai regimului Lukaşenko: Acuzaţii de tortură

Protestatari reţinuţi la Minsk FOTO EPA-EFE

Procurorul general al Lituaniei a deschis miercuri o anchetă penală vizând membri ai regimului Alksandr Lukaşenko cu privire la acuzaţii de torturare a unor activişti în favoarea democraţiei, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul Evaldas Pasilis a anunţat că aplică legi ale jurisdicţiei universale care permit angajarea unor proceduri cu privire la crime împotriva umanităţii comise oriunde în lume.

„Fiecare dintre noi, indiferent de naţionalitatea sa, are acelaşi drept la viaţă şi la demnitate”, a subliniat el într-un comunicat.

Ancheta a fost lansată după ce un cetăţean belarus - Maksim Haroşin - a depus o plângere la Ministerul Public lituanian, în care afirmă că a fost torturat în timp ce se afla în detenţia forţelor de ordine belaruse.

Niciun nume al vreunui suspect nu este evocat, pentru moment, în ancheta lituaniană.

Şefa în exil a opoziţiei belaruse Svetlana Ţihanouskaia şi-a exprimat satisfacţia faţă de această veste şi a îndemnat şi alte ţări europene să facă la fel.

„Noi încurajăm toate celelate ţări să urmeze iniţiativa procurorului lituanian şi să înceapă să ancheteze crimele împotriva umanităţii ale regimului (Lukaşenko). Niciun caz nu trebuie să fie uitat şi trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.

Lituania, stat membru UE, a jucat un rol esenţial în mobilizarea internaţională în vederea susţinerii manifestaţiilor din Belarus care contestă realegerea în august a lui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

În fiecare duminică, începând din august, zeci de mii de belaruşi manifestează în stradă pentru a-l determina pe Lukaşenko să renunţe la putere.

Însă acesta se opune presiunilor în stradă şi şi-a multiplicat loviturile aplicate opoziţiei, prin arestarea sau împingerea către exil a liderilor contestării.

Ţihanouskaia, care afirmă că l-a învins pe Lukaşenko în alegeri, şi Haroşin se află printre sutele de belaruşi primiţi de Lituania în ultimele luni.

Opozanta este susţintă de către capitalele occidentale, în timp ce Lukaşenko este susţinut de preşedintele rus Vladimir Putin, care nu a exclus ideea de a-şi trimite armata în ţara vecină pentru a pune capăt protestelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările