La Doneţk, Iaţeniuk propune mai multe puteri guvernelor regionale

La Doneţk, Iaţeniuk propune mai multe puteri guvernelor regionale

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk

Într-o încercare de a detensiona criza din estul Ucrainei, premierul intermar al ţării, Arseni Iaţeniuk, s-a declarat dispus să ofere mai multe puteri administraţiilor regionale. Prim-ministrul ucrainean a călătorit vineri la Doneţk, unde sediul guvernului regional este în continuare ocupat de un grup de separatişti pro-ruşi.

Cu toate acestea, înaltul oficial de la Kiev nu s-a întâlnit cu reprezentanţii protestatarilor şi nici nu a oferi detalii despre posibilitatea ca aceştia să accepte propunerea guvernului central.

Iaţeniuk a avut întrevederi cu reprezentanţii primăriei şi autorităţilor locale, precum şi cu reprezentanţi ai mediilor economice, între care Rinat Ahmetov, oligarh şi omul cel mai bogat din ţară, care a fost multă vreme unul dintre principalii susţinători ai puterii proruse.

Oficialii regionali i-au cerut lui Iaţeniuk să permită organizarea unui referendum, insistând că regiunile din est doresc autonomie şi nu cer secesiunea faţă de Ucraina. Ahmetov a îndeplinit în ultimele zile rolul de intermediar pentru contactele între autorităţi şi activiştii separatişti.

Premierul Iaţeniuk a dat asigurări că nu vor exista limitări nici în ceea ce priveşte limbile regionale, folosite în administraţiile locale.„Nimeni, sub niciun pretext, nu va restrânge folosirea unei limbi folosite în mod curent", a promis Iaţeniuk.

Potrivit Mediafax, una dintre primele decizii ale Parlamentului din Kiev, după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici la sfârşitul lui februarie a fost abrogarea unei legi din 2012 privind limbile minorităţilor. Preşedintele interimar a refuzat să promulge această decizie, dar votul a aprins spiritele, mai ales în regiunile rusofone din estul şi sudul ţării.

În plus, separatiştii, susţinuţi în acest sens de Moscova, cer o „federalizare" a Constituţiei ucrainene, ceea ce refuză puterea proeuropeană de la Kiev, care vede în aceasta o poartă deschisă pentru o scindare ulterioară a ţării.

Miercuri seară, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov a dat un ultimatum de 48 de ore separatiştilor din Harkov, Doneţk şi Lugansk pentru a elibera sediile instituţiilor ocupate. 

În plus, administraţia de la Kiev a dat asigurări joi că separatiştii vor fi amnistiaţi în cazul în care decid să elibereze clădirle ocupate. Pro-ruşii nu au răspuns acestor oferte şi continuă să blocheze instituţiile, pledând pentru organizarea referendumurilor şi proclamarea indepedenţei. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: