Josep Borrell: Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relaţiile cu Rusia

Josep Borrell: Uniunea Europeană trebuie să se
pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relaţiile cu Rusia

Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a declarat că UE trebuie să se pregătească pentru o „perioadă dificilă” în relaţiile cu Rusia, care a ales „în mod deliberat” să crească tensiunile cu Occidentul.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cred că trebuie să ne pregătim pentru o perioadă lungă şi dificilă în relaţiile noastre cu Rusia”, a declarat Josep Borrell în faţa eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară la Bruxelles.

„Relaţiile noastre cu Rusia continuă să se degradeze şi sunt la cel mai scăzut nivel. Din nefericire, nu putem exclude că această tendinţă negativă va continua şi va ajunge la niveluri de deteriorare chiar şi mai periculoase”, a adăugat şeful diplomaţiei europene.

„Autorităţile ruse par să aleagă în mod deliberat să crească tensiunile cu Occidentul”, a insistat el, potrivit lorientlejour.com, care preia AFP.

În opinia lui Borrell, desfăşurările de militari şi echipamente la graniţa cu Ucraina, soarta opozantului Aleksei Navalnîi şi criza diplomatică cu Cehia constituie trei motive de îngrijorare.

Şeful diplomaţiei europene a îndemnat Rusia să „înceteze provocările”.

„Nu a demonstrat nici cea mai mică voinţă de a pune capăt conflictului din Ucraina, nici de a accepta integritatea teritorială a acesteia”, a subliniat Josep Borrell.

„Noi nu dorim să încurajăm escaladarea”, dar „nu vom accepta tacticile de intimidare şi va trebui să reacţionăm dacă va fi cazul”, a insistat el.

„Va trebui, aşadar, să definim un modus vivendi pentru evita confruntarea permanentă cu un vecin care pare să fi decis să se comporte ca şi când am fi adversar”, a conchis Josep Borrell.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările