GREXIT Din culisele negocierilor eşuate ale Greciei cu creditorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grecii stau la coadă pentru a-şi scoate economiile de la bancomate FOTO AP
Grecii stau la coadă pentru a-şi scoate economiile de la bancomate FOTO AP

Apartenenţa statului elen la zona euro atârnă de un fir de păr după ce premierul Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pe tema acordului cu creditorii. Liderii eurozonei s-au înfuriat şi au respins prelungirea sprijinului financiar pentru Atena.

Marţi seară se termină programul de susţinere financiară acordat Greciei. În aceeaşi zi, Atena trebuie să returneze FMI 1,6 miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional respinsese deja cu câteva zile înainte solicitarea Atenei de prelungire a termenului scadent.

Proiectul Europei de Uniune şi mai unită prin intermediul monedei comune a ajuns acum într-o situaţie fără precedent după ce guvernele UE au refuzat finanţarea ce ar salva Grecia de o intrare în incapacitate de plată faţă de creditorii săi.

Deşi miniştrii de Finanţe continuă să declare că doresc ca Grecia să rămână în zona euro, exasperarea cauzată de faptul că guvernul Tsipras a respins oferta finală a creditorilor şi a convocat un referendum pentru 5 iulie, a devenit evidentă, iar câţiva înalţi oficiali europeni vorbesc acum de Grexit (ieşirea Greciei din zona euro) . 

„Grecii au jucat poker“

„Ei jucau poker“, a declarat minsitrul austriac de Finante Hans Joerg Schelling după întâlnirea Eurogrupului de sâmbătă, „Dar în poker există şi posibilitatea să pierzi“, a subliniat Schelling.

După cinci luni de negocieri, liderii UE au părăsit un summit în Bruxelles vineri convinşi că o înţelegere pentru a finanţa Atena şi a o ajuta să plătească mâine o rată scadentă către FMI este iminentă.

Referendum anunţat pe Twitter

Dar premierul Alexis Tsipras a provocat consternare când s-a întors acasă şi a cerut un referendum pentru duminica următoare în privinţa ofertei creditorilor, declarând răspicat că este pentru un vot negativ.

Oficialii UE s-au trezit, nu pentru prima oară, luaţi prin surprindere de veştile dinspre Atena. „Au aflat veştile de pe Twitter“, a declarat unul dintre aceştia, citat de Reuters.

Tsipras a făcut totul praf. Noi am făcut tot ce era posibil. Ei au ales să arunce tot la gunoi când eram atât de aproape să cădem la înţelegere într-un fel în care să poată convinge şi poporul grec“, a spus un alt oficial european citat de Reuters.

Ţinând cont de drama politică din Grecia, unde o majoritate clară este pentru rămânerea în zona euro, următoarele câteva zile prezintă o provocare majoră pentru blocul monedei unice, înfiinţat acum 16 ani.

Falimentul public e ca şi inevitabil. „Se pare că ne îndreptăm spre Grexit“, astfel şi-a luat rămas bun de la colegii săi, ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, după mai bine de două ore de consultări. Înainte, el ceruse creditorilor prelungirea cu încă o lună a ajutorului financiar.

Poporul trebuie să decidă în afară de orice şantaj, referendumul va avea loc pe 5 iulie    Alexis Tsipras, Premierul Greciei

Guvernul de la Atena îşi propusese să oragnizeze referendumul din 5 iulie, evitând falimentul, care ar putea deveni oficial pe 30 iunie. Dar încercarea Atenei a fost respinsă din start de majoritatea miniştrilor de finanţe, care au dat un răspuns clar: nu, nu mai prelungim nimic.

„În Eurogrup am dat mereu dovadă de multă flexibilitate“, a precizat şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. Grecii au avut voie să schimbe reformele stabilite cu alte măsuri, în condiţiile în care la final cifrele corespundeau cerinţelor. În ultima perioadă, se alocaseră miliarde suplimentare din fondurile de salvare a băncilor, astfel încât Grecia să supravieţuiască financiar până în luna noiembrie. 

Varoufakis îi acuză pe creditori

După cum era de aşteptat, grecii interpretează altfel situaţia: oferta creditorilor nu era viabilă, a declarat pentru presă Yanis Varoufakis. Banii nu ajungeau pentru a aplica reformele până în noiembrie. În plus, grecii ar fi avut parte de controale permanente privind stadiul reformelor. „Nu era un plan care să dea speranţe de consolidare investitorilor şi consumatorilor“, a mai adăugat ministrul grec de Finanţe. 

Grecii golesc bancomatele 

Numeroşi cetăţeni greci s-au aşezat la cozi în faţa băncilor, sâmbătă, pentru a retrage bani de la bancomate. Dar nu numai cetăţenii de rând şi-au scos pensile şi salariile. Imaginile surprinse de site-ul protothema.gr arată un şir de persoane stând la coadă în faţa unui ATM aflat în interiorul clădirii Parlamentului grec care a votat ieri convocarea referendumului. Printre aceste se număra şi ministrul adjunct al Culturii, Nikos Xydakis şi deputatul şi purtătorul de cuvânt al Syriza, Nikos Filis. 

Alţi parlamentari Syriza care au stat la coadă, dar nu au reuşit să scoată euro pentru că se golise bancomatul, reaprovizionat câteva ore mai târziu - au fost ministrul Muncii, Panos Skourletis şi foarte vocalul „apărator al drahmei greceşti“ Costas Lapavitsas, mai scrie site-ul grec protothema.grt.

Banca Centrală Europeană a anunţat duminică că a decis să menţină nivelul actual al împrumuturilor de urgenţă pentru băncile elene şi că va urmări de aproape situaţia din Grecia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite