Ginerele preşedintelui cipriot ar fi scos din ţară 21 de milioane de euro înainte de închiderea băncilor

Ginerele preşedintelui cipriot ar fi scos din ţară 21 de milioane de euro înainte de închiderea băncilor

Preşedintele Greciei, Nicos Anastasides

Unul dintre ginerii preşedintelui Ciprului, Nicos Anastasiades, a scos din ţară 21 de milioane de euro cu numai câteva zile înainte de închiderea băncilor, potrivit acuzaţiilor aduse de AKEL, cel mai mare partid de opoziţie şi al doilea după numărul de mandate în parlamentul de la Nicosia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cotidianul oficial al partidului comunist AKEL, Haravgi, a scris că un ginere al lui Anastasides a transferat cele peste 20 de milioane de euro din Cipru la Londra cu câteva zile înainte ca guvernul să ajungă la un prim acord de ajutor extern cu statele zonei euro, iar băncile să fie închise pentru aproape două săptămâni, potrivit portalului Greek Reporter.

Fondurile au fost transferate de Loutsios & Sons, companie deţinută de ginerele preşedintelui, afirmă Haravgi, fără a preciza dacă acesta ar fi beneficiat de informaţii din interiorul guvernului.

De asemenea, partidul de opoziţie a acuzat un ministru că a transferat 300.000 de euro chiar înaintea acordului iniţial dintre Cipru şi zona euro, care prevedea o taxă pe depozite.

Acordul de ajutor din partea zonei euro a fost ulterior revizuit, iar taxa a fost înlocuită cu pierderi de până la 80% pentru deponenţii de la cele mai mari două instituţii de credit din ţară, Laiki şi Bank of Cyprus. Laiki urmează să fie închisă, iar Bank of Cyprus restructurată puternic la cererea creditorilor externi, care vor pune la dispoziţia Ciprului un pachet de împrumuturi de 10 miliarde de euro.

Băncile au fost închise începând de pe 15 martie, în contextul negocierilor dificile dintre Cipru şi zona euro, iar activitatea a fost reluată pe 28 martie, însă cu măsuri dure de control al capitalului, care permit transferul în străinătate doar a unor sume mici de bani.

AKEL a cerut extinderea unei anchete privind ştergerea de datorii ale unor politicieni importanţi pentru a include şi transferuri în străinătate ale unor persoane care ar fi ştiut din timp de planurile guvernului. Partidul a fost criticat în trecut din cauza averii dobândite inexplicabil de membri ai familiei fostului preşedinte comunist Demetris Christofias, în timpul mandatului acestuia din perioada 2008-2013.
 

Preşedintele dezminte

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a dezminţit informaţiile potrivit cărora o companie aparţinând unor rude ale sale ar fi transferat 21 de milioane de euro în străinătate, doar cu câteva zile înainte de decizia luată de Eurogrup la 16 martie privind instituirea unei taxe asupra depozitelor bancare din Cipru mai mari de 100.000 de euro, informează cotidianul grec „Kathimerini“.

Anastasiades a catalogat informaţiile ca fiind neadevărate şi menite să „distragă atenţia de la cei care se fac responsabili pentru falimentarea ţări“'.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările