Decizia UEFA de a nu permite iluminarea stadionului de fotbal din München în culorile curcubeului la ultima partidă a Germaniei în grupele Campionatului European a declanşat dezbateri aprinse. Forul fotbalistic european a fost criticat pentru o şansă ratată, pentru marcarea unui "autogol", pentru pierderea credibilităţii. În tribune, numeroşi spectatori au venit cu steguleţe în culorile curcubeului.

Organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International, în colaborare cu Christopher Street Day Germania, a împărţit fanilor aceste steguleţe la intrarea în Allianz Arena din capitala Bavariei - aproximativ 10.000 de bucăţi. Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a sprijinit acţiunea. În plus, numeroşi spectatori au adus de acasă steaguri mari în culorile curcubeului, arborate apoi cu bucurie pe stadion.

EURO 2021 | Protest pe gazon cu steagul curcubeuluiTânăr intrat pe gazon cu un steag multicolor

Un suporter cu steag colorat a intrat pe teren

Cu puţin înainte de începerea meciului, un spectator cu un astfel de steag a reuşit să intre pe gazon. Tânărul care purta un tricou al naţionalei de fotbal germane a venit pe gazon în faţa celor două echipe în timp ce se intona imnul de stat al Ungariei şi a fost îndepărtat fără să se opună de forţele de securitate. Portarul Germaniei Manuel Neuer a purtat şi împotriva Ungariei banderola de căpitan în culorile curcubeului - lucru permis de UEFA. 

EURO 2021 | Manuel Neuer Portarul german Manuel Neuer, cu banderola de căpitan de echipă în culorile curcubeului

La aceste acţiuni s-au alăturat grupuri media, numeroase instituţii şi companii, care au afişat simbolul curcubeului - printre acestea, Filarmonica din Hamburg şi Deutsche Bahn. Sau şi-au modificat temporar optica prezenţei lor pe reţelele de socializare în culorile curcubeului.

Germania: Filarmonica din Hamburg, iluminată multicolorFilarmonica din Hamburg, iluminată multicolor

Numeroase stadioane din Bundesliga - la Berlin, Frankfurt, Düsseldorf, Köln, Wolfsburg şi Augsburg - au fost iluminate miercuri seara în culorile curcubeului. Parlamentul European a arborat steagul multicolor la meciul Germania - Ungaria în faţa sediului său din Bruxelles. Ca la München, în multe oraşe germane au fost plasate steagurile multicolore în faţa primăriilor şi a altor clădiri oficiale.

Şi premierul Bavariei Markus Söder a purtat în tribune la meciul dintre Germania şi Ungaria o mască de protecţie în culorile curcubeului. "Un gest clar împotriva discriminării şi în favoarea libertăţii şi toleranţei. Şi la sediul guvernului regional va flutura în această seară steagului curcubeului", a scris el pe Twitter.

EURO 2021 - Germania - Ungaria I Markus Söder Premierul bavarez Markus Söder în stadion la Germania-Ungaria

UEFA şi-a apărat miercuri decizia. Premierul ungar Viktor Orban le-a cerut politicienilor germani să accepte interdicţia UEFA. "Iluminarea stadionului de fotbal din München sau din alt oraş european în culorile curcubeului nu este o decizie de stat", a declarat el pentru DPA. Şi la Budapesta, a spus Orban, "culorile curcubeului fac parte bineînţeles din peisajul cotidian". Orban a refuzat să mai meargă la München pentru a urmări meciul de fotbal şi ar plănui, conform DPA, o vizită la Bruxelles.

UEFA a precizat că "unii" ar fi interpretat "drept politică" interdicţia de iluminare a stadionului din capitala Bavariei. "Dimpotrivă, cererea de a ilumina arena în culorile curcubeului a fost una politică şi legată de prezenţa în stadion a naţionalei Ungariei pentru partida împotriva Germaniei." Curcubeul nu ar fi pentru UEFA "un simbol politic, ci un semn al angajamentului nostru în favoarea unei societăţi diverse şi integratoare", a comunicat UEFA, care şi-a colorat la rândul ei multicolor propriul logo.

Belgia, Bruxelles, Grand PlaceŞi la Bruxelles au fost vizibile luminile multicolore

Anterior, UEFA a respins cererea primarului din München Dieter Reiter de a ilumina arena în culorile curcubeului la ultimul meci din grupe. Forul fotbalistic european ar fi "prin statutul său o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Din cauza contextului politic al acestei cereri speciale - un mesaj la adresa unei decizii luate de Parlamentul ungar - UEFA este nevoită să respingă această cerere", a comunicat organizaţia care conduce fotbalul din Europa.

Steagul curcubeului, simbol al acceptanţei

Steagul curcubeului este considerat un simbol al acceptanţei şi drepturilor egale pentru oamenii care nu se identifică cu modelele tradiţionale de bărbat şi femeie şi cu alte norme privind genul şi sexualitatea. Dezbaterea are la bază o lege adoptată recent în Ungaria, care restrânge dreptul tinerilor la informare cu privire la homosexualitate şi transsexualitate. Legea este un proiect special al premierului Orban. Hotărârea legislativului ungar a provocat indignare în UE iar preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit de o "ruşine" pe care a promis că o va combate.

Articol publicat de Deutsche Welle