Franţa a arestat şapte foşti membri ai Brigăzilor Roşii, organizaţia teroristă de stânga care însângerat Italia în anii '70

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brigăzile Roşii atacând pe o
stradă din Milano la 14 mai 1977 FOTO Paolo Pedrizzetti/ ilpost.it
Brigăzile Roşii atacând pe o stradă din Milano la 14 mai 1977 FOTO Paolo Pedrizzetti/ ilpost.it

Şapte foşti membri ai Brigăzilor Roşii, condamnaţi în Italia pentru acte de terorism comise în anii '70 şi '80 ai secolului trecut, au fost reţinuţi miercuri dimineaţă în Franţa, la cererea Romei, a anunţat Palatul Elysée, preluat de AFP.

Cei şapte reţinuţi, cinci bărbaţi şi două femei, riscă să fie extrădaţi în Italia. Până la pronunţarea unei decizii în acest sens, un judecător din Paris va decide în termen de 48 de ore dacă îi va plasa în arest preventiv sau îi va elibera sub control judiciar.

Alţi trei foşti membri ai Brigăzilor Roşii sunt în continuare căutaţi de autorităţile franceze.

Roma a solicitat Parisului să aresteze 200 de foşti membri ai Brigăzilor Roşii, dar preşedintele francez Emmanuel Macron s-a oprit doar asupra a zece nume.

Stabilirea acestei liste de zece nume este rezultatul „unei munci de pregătire bilaterale importante, de mai multe luni, care a condus la reţinerea celor mai grave crime”, a precizat Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte dosarul Brigăzilor Roşii, Emmanuel Macron urmează calea aleasă de Francois Mitterand, preşedinte al Franţei între 1981 şi 1995, care a acordat azil acestor foşti activişti de extrema stângă, cu excepţia celor care au comis asasinate.

Foştii membri ai Brigăzilor Roşii s-au adăpostit în Franţa după „Anii de plumb” (1968 - 1982), o perioadă marcată de atentate şi violenţe. Printre victimele lor se numără fostul premier italian Aldo Moro.

Preşedintele (Macron, n. red.) a dorit să regleze acest subiect, aşa cum Italia cere de mai mulţi ani. Franţa, ea însăşi atinsă de terorism, înţelege nevoia absolută de justiţie pentru victime. Ea se înscrie de asemenea în necesitatea imperioasă de construire a Europei Justiţiei, care trebuie să aibă în centru încrederea reciprocă”, a subliniat preşedinţia franceză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite