FOTO „Îngerul de la Notre-Dame“: un preot-erou şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana de Spini a lui Iisus

FOTO „Îngerul de la Notre-Dame“:
un preot-erou şi-a riscat viaţa pentru a salva Coroana de Spini a lui Iisus

FOTO Getty Images

Un preot devenit erou, care a adus alinare celor care au fost răniţi în atacul terorist de la Bataclan, din 2015, şi-a riscat viaţa intrând în catedrala Notre-Dame pentru a salva Coroana de Spini a lui Iisus Hristos.

Jean-Marc Fournier, preot al serviciului de pompieri din Paris, a spus că s-a numărat printre cei care au intrat în catedrala pariziană veche de 850 de ani, în timp ce aceasta era înghiţită de flăcări.
 
El a salvat şi Preasfântul Sacrament, în timp ce serviciile de urgenţă au format un „lanţ uman“ pentru a scoate relicvele din structura în flăcări. Incendiul a fost stins după opt ore.
 
 
Cu speranţă în suflet, primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că poliţiştii şi salvatorii au format un cordon pentru a salva câteva din operele de artă şi relicvele religioase-inclusiv coroana şi tunica Sfântului Ludovic-cu doar câteva zile înainte de Paşti.
 
Hidalgo a adăugat: „Coroana de Spini, tunica Sfântului Ludovic şi alte câteva lucrări importante sunt acum într-un loc sigur“.
 

„Un erou adevărat“

 
O sursă din serviciile de urgenţă a spus că „părintele Fournier este un adevărat erou. Nu a dat dovadă de teamă, îndreptându-se direct spre relicvele din catedrală şi s-a asigurat ca acestea să fie salvate. Are de-a face cu viaţa şi moartea în fiecare zi şi nu arată că-i e frică“.
 
Părintele Fournier s-a grăbit să intre în sala Bataclan din Paris, pe 13 noiembrie 2015, atunci când gruparea Stat Islamic a ucis 89 de oameni. Preotul modest s-a rugat pentru cei decedaţi şi i-a alinat pe cei care erau răniţi sau care pierduseră pe cineva iubit.
 
„Am oferit iertare colectivă, aşa cum sunt autorizat din partea Bisericii Catolice“, a declarat părintele Fournier atunci.
 

Coroana de spini a lui Iisus Hristos

 
Cea mai preţioasă comoară a Catedralei Notre-Dame, o relicvă venerată ca fiind Coroana de Spini purtată de către Hristos, a fost salvată din flăcări.

 
Coroana se află într-un recipient de sticlă, decorat cu aur, comandat de către Napoleon şi era expusă publicului doar vinerea în timpul postului şi în vinerea mare. Deşi autenticitatea relicvei nu a fost confirmată, istoricii au determinat că aceasta datează de pe vremea crucificării lui Iisus.
 
Relicva provine de la Ierusalim şi a fost dusă iniţial la capela Sainte-Chappelle, construită în secolul al XIII-lea special pentru familia regală.
 
Printre obiectele salvate se numără şi vitraliile magnifice de secol XIII ale catedralei, orga, clopotele catedralei şi mai multe statui şi picturi.
 
De asemenea, se pare că statuia din 1723 a lui Nicolas Coustou, situată pe altarul înalt al catedralei, care îl arată pe Iisus când este coborât de pe cruce, a fost şi ea salvată. În imagini crucea pare încă în picioare, cu o parte a sculpurii vizibilă, deşi este înconjurată de fum şi resturi.
 
    
CITEŞTE ŞI
 

Marile întrebări apărute după incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

Procurorul Republicii Franceze a vorbit despre incendiul de la Notre-Dame: „Nimic nu indică un act voit“. Detalii despre anchetă

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări

YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

FOTO VIDEO Primele imagini cu Notre-Dame desfigurată de flăcări. Se anunţă o anchetă complicată


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: