Este pe cale Orban să piardă Budapesta la fel cum Erdogan a pierdut Istanbulul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Orban FOTO AFP
Viktor Orban FOTO AFP

Liderii cu tendinţe dictatoriale au dificultăţi în a controla oraşele cele mai importante ale naţiunilor lor. Recep Tayyip Erdogan nu l-a putut opri pe candidatul din opoziţie să devină primarul Istanbulului. Protestatarii îi fac probleme lui Putin la Moscova. Şi o bătălie similară s-ar putea da în Ungaria.

În timp ce prim-ministrul ungar Viktor Orban domneşte liber, după ce a adus presa sub controlul său şi după ce a rescris regulile electorale, rivalii săi simt că au o oportunitate în alegerile locale de luna viitoare şi se unesc în spatele unor candidaţi comuni, scrie Bloomberg.

Budapesta, capitala aplecată spre liberalism din ţara est-europeană, este un bun exemplu. Candidatul opoziţiei, Gergely Karacsony, un tânăr politician local care se pricepe la reţelele de socialeizare şi care a cântat la chitară la lansarea campaniei sale, se apropie în sondaje de actualul primar susţinut de guvern, Istvan Tarlos, în vârstă de 71 de ani.

Democraţia iliberală a lui Orban – în care acesta are un control vas şi care a stârnit anchete legate de corupţie efectuate de UE – ar putea fi zguduită.

„Opoziţia are o şansă împotriva lui Orban doar dacă comunităţile locale sparg acest bloc monolit care a devenit Ungaria sub domnia lui”, a spus Karacsony, în vârstă de 44 de ani, într-un interviu. „Dacă acest lucru se întâmplă, va fi cea mai mare provocare pentru stabilitatea regimului lui Orban”.

Este o sarcină grea. Partidul de guvernământ controlează aproape toate zonele urbane majore, cu excepţia a trei şi opoziţia a pierdut şapte scrutine consecutive în ultimul deceniu. Orban este cel mai longeviv premier în funcţie din UE, după cancelarul german Angela Merkel, bucurându-se de majoritatea sa constituţională, înainte de alegerile parlamentare din 2022.

Karacsony, care anterior a fost profesor de ştiinţe politice,  spune despre administraţia lui Orban că este un „hibrid” – o parte democraţie, o parte dictatură.

El a adoptat, în schimb, o platformă anticorupţie, pledând pentru „un populism de stânga” care ar uni comunităţile, în loc să le dezbine sau să le îndrepte nemulţumirile către inamici închipuiţi, precum imigranţii, aşa cum a făcut Orban. Tarlos spune că rivalul său încearcă să „destabilizeze” Budapesta.

Karacsony şi-a îndreptat privirea către Turcia, ca sursă de inspiraţie, vizitând Istanbulul pentru a-l cunoaşte pe noul primar şi pe strategul său de campanie.

„Maşinăriile politice din Ungaria şi Turcia sunt incredibil de similare”, a spus el. „Istanbulul demonstrează că într-o bătălie dintre David şi Goliat, David poate câştiga”.

Locuitorii Budapestei nu par să împărtăşească optimismul lui Karacsony. După atât de multe înfrângeri, susţinătorii opoziţiei sunt descurajaţi înainte de 13 octombrie. Într-un sondaj recent, peste două treimi dintre respondenţi au preconizat că Tarlos va câştiga, indiferent de voturile lor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite