După NATO, Biden se concentrează pe consolidarea legăturilor cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pre;edintele SUA, Joe Biden
Pre;edintele SUA, Joe Biden

Preşedintele SUA, Joe Biden, îşi continuă eforturile, marţi, de revigorare a legăturilor transatlantice, deteriorate de predecesorul său Donald Trump, prin întâlniri cu liderii Uniunii Europene pentru a detensiona tensiunile comerciale şi a combate împreună pandemia COVID -19 şi schimbările climatice.

Întâlnirea programată la Bruxelles între şeful Casei Albe, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, ar trebui să servească şi la afirmarea solidarităţii Occidentului în faţa provocărilor reprezentate de Rusia şi China. În urma summitului G7 şi apoi a summitului NATO, pentru Joe Biden aceasta este o nouă oportunitate de a restabili multilateralismul după cei patru ani tumultoţi de mandat ai lui Donald Trump. 

Un proiect de declaraţie comună care urmează să fie adoptat la sfârşitul discuţiilor dintre preşedintele american şi liderii executivului european subliniază că aceştia din urmă au „o oportunitate şi o responsabilitate (...) de a proteja populaţia, de a lupta împotriva schimbărilor climatice şi susţine democraţia şi drepturile omului .

Joe Biden şi liderii europeni vor căuta un armistiţiu în războaiele comerciale şi o soluţionare a disputelor vechi de 17 ani care ar trebui să pună capăt litigiului Airbus-Boeing. 

Preşedintele SUA se grăbeşte să recruteze UE ca aliat împotriva Chinei, dar europenii precauţi vor ca acesta să pună capăt mai întâi ostilităţilor comerciale împotriva lor, scrie Politico. Biden ar vrea să folosească ocazia summitului de marţi de la Bruxelles pentru a arăta că America şi Europa se pot uni împotriva Beijingului în confruntarea supremaţiei tehnologice şi comerciale din secolul XXI.

Liderii Uniunii Europene şi preşedintele american Joe Biden se vor angaja să coopereze pentru combaterea schimbărilor climatice, să înceteze disputele comerciale, să coopereze în politica faţă de China şi vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID şi pentru susţinerea eforturilor de vaccinare a populaţiei mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat de Reuters.

O mare afacere cu avioanele ar ajuta la reconstruirea încrederii. Este vorba de o dispută veche de 17 ani privind subvenţiile plătite producătorilor de avioane Airbus şi Boeing.

Washingtonul şi Bruxellesul promit să pună capăt până pe 11 iulie îndelungatei dispute privind subvenţiile pe care fiecare le acordă propriilor producători de avioane - SUA pentru Boeing şi unele state ale UE pentru Airbus - şi până în decembrie să elimine taxele vamale instituite reciproc asupra produselor din oţel.

Totuşi, întrebat duminică, într-o conferinţă de presă, despre eliminarea tarifelor vamale impuse UE de fostul preşedinte Trump la comerţul cu oţel şi aluminiu, Biden a răspuns „O sută douăzeci de zile”, referindu-se - aproximativ - la cât timp a fost în funcţie. „Mai scuteşte-mă. Am nevoie de timp”, a mai spus preşedintele american.

Biden şi von der Leyen vor anunţa marţi crearea noului organism al Consiliului Comerţului şi Tehnologiei pentru a avea un parteneriat larg în domeniul tehnologiei şi comerţului. Ambele părţi vor înfiinţa echipe de politici comune pentru a contribui la crearea de poziţii transatlantice cu privire la o serie de standarde globale de comerţ şi tehnologie. Consiliul va pune accent pe inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi aşa-numitul screening de export - un pas către un front unit împotriva creşterii ambiţiilor digitale ale Chinei în întreaga lume.

De asemenea, Bruxellesul doreşte să abordeze şi chestiunea „scurgerilor de carbon” (carbon leakage), adică decizia unor companii de a-şi reloca producţia în ţări cu politici de mediu mai relaxate, o măsură preconizată de Comisia Europeană pentru a combate acest fenomen fiind impunerea unor taxe pe emisiile de carbon în cazul unor produse importate.

Însă, deşi cele două părţi vor avea o declaraţie comună, liderii europeni sunt sceptici că Biden va pune capăt războiului comercial iniţiat de predecesorul său Donald Trump, care a lovit cu tarife grele asupra UE. Tabăra Uniunii Europene are în continuare o listă de diferenţe nerezolvate în domenii precum transferurile de date, impozitarea ecologică şi o instanţă comercială globală, în cazul în care litigiile comericale dintre SUA şi UE sunt la fel de dificil de remediat ca cele cu China.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite