După Italia, şi Franţa se gândeşte să blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19, spune ministrul Sănătăţii. „Înţeleg, desigur, de ce a procedat astfel”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA - EFE
FOTO EPA - EFE

Ministrul francez al sănătăţii a sugerat vineri că Franţa ar putea merge pe calea Italiei care a blocat recent o livrare de vaccinuri anti-COVID-19 produse de AstraZeneca către Australia, relatează CNN.

„Înţeleg, desigur, de ce a procedat Italia în acest fel. Am putea face şi noi asta”, a spus Olivier Véran, ministrul francez al sănătăţii în cadrul unui interviu pentru BFM, canal afiliat CNN. 

„Discutăm chestiunea cu italienii, dar şi cu partenerii noştri pentru a conveni asupra unei abordări comune la nivel european. Din prima zi, Franţa a crezut într-o abordare comună europeană”, a clarificat el.

Italia a blocat joi exportul a 250.000  de doze de vaccin AstraZeneca către Australia, premierul italian spunând că ţara sa a primit undă verde de la Comisia Europeană.

Ministrul italian de externe a explicat că Italia a autorizat anterior exportul „unor modeste cantităţi de doze planificate pentru activităţi ştiinţifice de cercetare” dar a semnalat transportul în chestiune din cauza volumului mare de vaccinuri - un număr mare prin comparaţie cu cantitatea de doze care a ajuns până acum în Italia şi UE de la AstraZeneca.

Italia este prima ţară care a invocat dreptul de a bloca exportul de vaccinuri în afara UE, după măsurile în acest sens adoptate de UE după ce companiile producătoare nu au respectat termenele de livrare din contractele de pre-achiziţie. 

Italia şi-a justificat acţiunea menţionând întârzierile de livrare ale AstraZeneca în Italia şi UE şi faptul că Australia nu e considerată o ţară „vulnerabilă” la pandemia de COVID-19 de către UE.

Vicepreşedintele executiv al comisiei pentru comerţ, Valdis Dombrovskis a discutat problema exporturilor cu omologul său australian, vineri, la telefon.

„Deşi înţelegem presiunile politice din Europa, blocarea exporturilor pentru îndeplinirea obiectivelor interne de vaccinare este o carte foarte periculoasă pe care o joacă cei care decid politicile", a avertizat joi John Denton, secretarul general al Camerei Internaţionale de Comerţ (ICC), într-o declaraţie .

El a adăugat: "Provocarea de a avea vaccinuri pentru toată lumea, oriunde - fără întârziere - va fi îndeplinită doar printr-un efort global de colaborare pentru a mări producţia şi a accelera eforturile de distribuţie. Nu este prea târziu pentru guverne să schimbe cursul şi să evite imensele riscuri economice şi sociale ale unei pandemii prelungite. "

Conform noilor proceduri UE, o companie producătoare care doreşte să exporte vaccinuri dintr-o ţară membră UE trebuie să o notifice în prealabil, urmând ca ţara respectivă să ia o decizie care la rândul ei să fie aprobată de Comisia Europeană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite