Dezvăluiri. Cum a acţionat Elisabeta a II-a pentru a-şi ţine averea secretă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip FOTO EPA-EFE
Regina Elisabeta a II-a şi prinţul Philip FOTO EPA-EFE

Regina Marii Britanii a făcut presiuni asupra Guvernului său pentru a modifica un proiect de lege privind transparenţa în aşa fel încât averea ei să rămână secretă, scrie „The Guardian”.

O dezvăluire stânjenitoare. Într-o investigaţie publicată duminică, „The Guardian” scrie că regina Elisabeta a II-a a făcut presiuni asupra Guvernului britanic, la mijlocul deceniului 1970-1980, pentru ca averea sa să nu fie făcută publică. Mai exact, suverana britanică a insistat pentru modificarea unui proiect de lege astfel încât investiţiile şi acţiunile ei să rămână secrete. 

Astfel, în urma insistenţelor reginei, Guvernul britanic a inserat o clauză de exceptare a companiilor folosite de „liderii de stat” de la noile măsuri de transparenţă.

Prin acest aranjament, investiţiile şi acţiunile Elisabetei a II-a au rămas secrete cel puţin până în 2011, fiind mascate prin intermediul unei societăţi de tip paravan. De altfel, adevărata avere a reginei nu este cunoscută nici acum, dar este estimată la câteva sute de milioane de lire sterline.

„The Guardian” îşi sprijină ancheta pe documente din Arhivele Naţionale, cum ar fi corespondenţa internă purtată de angajaţi ai Ministerului Comerţului după ce au fost contactaţi de un avocat al reginei.

„Am vorbit cu domnul (Matthew, n. red.) Farrer. Din câte am reţinut, el, sau cred că mai degrabă clienţii lui, sunt foarte îngrijoraţi în legătură cu riscul dezvăluirii identităţii acţionarilor către directorii companiilor şi către public”, se arată într-o notă consultată de „The Guardian”.

În opinia lui Thomas Adams, expert în drept constituţional, aceste documente arată „un tip de influenţă asupra legiferării la care lobbyiştii pot doar să viseze”.

Contactat de „The Guardian” pentru a oferi explicaţii, Palatul Buckingham nu a dat curs solicitării. S-a apărat, în schimb, prin intermediul unei scurte declaraţii făcute de un purtător de cuvânt: „Consimţământul reginei este o procedură parlamentară şi are un rol strict formal. Regina îşi dă întotdeauna consimţământul când îi este cerut de guvern”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite