Der Spiegel: România, de la campioană la vaccinare la ţara cu cea mai mare rată de mortalitate din pricina COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVĂ
FOTO ARHIVĂ

România, o ţară unde teoriile conspiraţiei şi avertismentele anti-vaccin din sânul Bisericii Ortodoxe alimentează un sentiment de neîncredere, are 65% de nevaccinaţi, arată o analiză Der Spegel. De ce guvernul n-a fost capabil să ţină situaţia sub control?

Majoritatea pacienţilor sau a bolnavilor care mor în România de COVID-19 sunt nevaccinaţi - paramedicii trebuie merg din spital în spital pentru a le găsi un loc sau cei infectaţi sunt trataţi ore în şir în ambulanţe.

La începutul anului România avea o evoluţie pandemică bună - a devenit lider de imunizare odată ce vaccinurile au devenit disponibile -  iar vreme de câteva săptămâni vaccinarea a fost accelerată, având un ritm mai bun decât al majorităţii ţărilor din UE. În timp ce Germania disputa cine să fie vaccinat primul, România nu stătea la discuţii vaccinându-şi populaţia fără adăpost.

Totuşi din toamnă ţara se confruntă cu cel mai crunt val pandemic de până acum - e atât de grav că a fost nevoită să transfere pacienţi în Polonia, Ungaria şi alte ţări.

La începutul lunii noiembrie, COVID-19 ucidea un român la fiecare trei minute - nicio ţară din lume nu mai are în prezent o astfel de rată de mortalitate în raport cu populaţia.

Doctorul Genoveva Cadar, 56, coordonează o „zonă roşie” COVID-19 la spitalul de boli de plămâni „Marius Nasta” unde tratează peste 100 de pacienţi din care 15 în terapie intensivă.

Medic cu 30 de ani de experienţă, spune că n-a mai trecut printr-o criză sanitară de asemenea amploare.

Spitalul a instalat paturi de terapie intensivă într-un camion fără ferestre - opt pacienţi respiră prin tuburi de oxigen. Unul din ei e ţinut de mână de o asistentă. Se aude doar bâzâitul aparatelor.

 „Majoritatea ajung prea târziu la spital. Nu au încredere în nimeni, nici măcar în cei apropiaţi”, spune Cadar. 

Rata de vaccinare a devenit o măsură a scepticismului faţă de stat, scrie Der Spiegel.

Suferinţa recentă este un simptom al crizelor cu care ţara se luptă de ani de zile. Pandemia s-a supraadăugat unui sistem sanitar în suferinţă care apoi s-a ciocnit de lipsa de încredere faţă de un stat perceput drept corupt şi neapăsător.

Situaţia a fost agravată de ştirile false despre vaccinare care sunt răspândite inclusiv de preoţi ai Bisericii Ortodoxe şi televiziuni private majore.

„Ne este frică şi de incendii”, spune Cadar. În ultimele luni, 20 de oameni au murit în incendii izbucnite la unităţile de terapie intensivă din toată ţara.

România investeşte mai puţin de 6% din PIB în sănătate, cel mai puţin din UE şi se confruntă şi cu lipsă de personal medical după un exod al medicilor şi asistentelor în străinătate pentru salarii mai bune. 5.000 de doctori români muncesc doar în Germania.

Ministru al Sănătăţii până în aprilie şi odată o speranţă a tinerilor progresişti, Vlad Voiculescu dă vina pe preşedintele României Klaus Iohannis şi pe premierul Florin Cîţu pentru actualul dezastru provocat de pandemie. „Au vrut să fie campionii relaxării” măsurilor restrictive pentru a limita coronavirusul, spune Voiculescu. În mai, România şi-a relaxat regulile legate de pandemie, iar ritmul vaccinărilor a scăzut aproximativ în acelaşi timp. În această vară, guvernul a anunţat că pandemia a fost învinsă. „Dacă ţări precum Germania continuă să impună măsuri, cum poate cineva să creadă că sistemul nostru slab de asistenţă medicală ar putea amortiza pandemia în absenţa lor?” întreabă Voiculescu.

Într-un efort de a stăvili creşterea rapidă a numărului de infectări, guvernul a reimpus restricţii la sfârşitul lunii octombrie.

Certificatul Verde a devenit obligatoriu în supermarketuri şi malluri, iar angajaţii guvernamentali n-au acces la birou fără el.

S-a instituit şi carantină de noapte pentru nevaccinaţi şi au fost reluate maratoanele de vaccinare în weekenduri. Aceste acţiuni au dat roade, astfel că rata vaccinării a crescut considerabil în ultimele săptămâni.

Circa 70% din populaţie are încredere în armată dar nici măcar unul din cinci nu are încredere în guvern.

Până acum politicienii se află în fruntea eforturilor de vaccinare, ceea ce experţi precum Vlad Mixich spun că este o greşeală. Acesta spune că personalităţi sportive precum Simona Halep pot ajuta mai mult România decât politicienii.

Mixich e de părere că neîncrederea în autorităţile statului este adânc implantată şi că vaccinarea a fost stimulată de numărul mare de decese şi de restricţii.

Mai mult de unul din doi români cred că guvernele creează virusuri în laboratoare cu scopul de a restrânge libertatea oamenilor.Este o gândire conspiraţionistă diseminată larg pe reţele sociale şi la televiziune.

Unul dintre propovăduitorii anti-guvern este Dan Dobre, un tânăr de 24 de ani cu 40.000 de urmăritori pe Facebook care îşi începe postările cu „nu sunt un antivaxxer, dar...”. El spune că o armă contra virusului este alimentaţia sănătoasă.

Tânărul consultant de marketing, care susţine că îşi ia o parte din informaţii de la „jurnaliştii” unui ONG, a acceptat o întâlnire în biroul său din centrul Bucureştiului. 

Dobre şi doi dintre colegii săi de campanie susţin că cifrele - aproximativ 48.000 de decese cauzate de COVID-19 în România - au fost falsificate. Ca dovezi presupuse, el citează două rapoarte de autopsie ale victimelor coronavirusului. Ei fac referire la spitale despre care susţin că erau goale la acea vreme - şi spun că au chiar şi imagini video proprii din aprilie pentru a dovedi acest lucru.

Televiziuni private precum România TV şi Antena 3 oferă o platformă parlamentarului radical de dreapta Diana Şoşoacă care a organizat acţiuni şi a exprimat păreri anti-vaccin şi măsuri sanitare.

Chiar episcopi ai Bisericii Ortodoxe se află printre cei care îşi povăţuiesc credincioşii să nu se vaccineze.

Arhiepiscopul Teodosie, care îşi răspândeşte mesajele la posturi de radio şi pe canalul YouTube, a susţinut recent că UE a oprit vaccinările.

Doctorul Genoveva Cadar consideră că aceste campanii sunt în mare parte responsabile de faptul că mulţi pacienţi nu se vaccinează.

 „Acum oamenii au mai degrabă păreri despre problemele de sănătate decât fapte”, spune ea, adăugând că majoritatea pacienţilor ei îşi exprimă regretul că nu s-au vaccinat.

Cadar nu se aşteaptă ca situaţia din România să se amelioreze prea mult până în decembrie. Ea spune că va dura până ce campania de vaccinare şi restricţiile să îşi facă simţite efectele. În plus, există excepţii semnificative de la reguli: slujbele Bisericii Ortodoxe abia dacă sunt vizate de restricţii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite