Delfinii de luptă: motiv de dispută între Ucraina şi Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina a avut multe de pierdut în ultimele şase luni, de la teritorii la vieţi omeneşti, însă autorităţile de la Kiev s-au hotărât să recupereze un bun foarte valoros: cei aproximativ 10 delfinii militari din baza de la Sevastopol.

Conform revistei Business Insider, ucrainenii le cer oficialilor ruşi care controlează peninsula Crimeea să le înapoieze delfinii de luptă, antrenaţi în cadrul unui program special pentru o serie de operaţiuni subacvatice în Marea Neagră. Ucraina susţine că delfinilor, spre deosebire de celorlaţi ofiţeri ucraineni, nu li s-a oferit opţiunea de a rămâne în Marina ucraineană sau de a dezerta în cea rusească. Rusia a returnat Ucrainei o bună parte din echipamentele militare de la bazele din Crimeea, regiune anexată de Moscova la mijlocul lunii martie. Delfinii au fost păstraţi, iar autorităţile ruse au anunţat că vor dezvolta programul de instruire militară a delfinilor de luptă, o moştenire a epocii sovietice. Statele Unite este singurul stat care mai deţine delfini de luptă folosiţi în detectarea de mine sau nave inamice, dar şi pentru plantarea unor dispozitive pe diverse vase.

„Inginerii noştri lucrează la crearea unor noi instrumente şi echipamente pe care să le ataşăm delfinilor pentru a creşte eficienţa acţiunilor lor în misiunile subacvatice“, declara o sursă anonimă de la delfinariul din Sevastopol pentru agenţia rusă Ria Novosti în martie. Autorităţile ruse le pregătesc delfinilor un nou centru de antrenament, iar momentan animalele sunt „cazate“ într-o baza militară de lângă Sevastopol până la sfârşitul verii, informează Business Insider.

„Din punctul meu de vedere, delfinii nu sunt un bun militar“, declara în urmă cu câteva luni un purtător de cuvânt al Armatei ucrainene pentru Washington Post. Însă superiorii săi şi-au reconsiderat poziţia şi au anunţat că vor face toate demersurile pentru a aduce delfinii din nou în Marina ucraineană, care a suferit o pierderea bazelor de la Sevastopol. Analiştii consideră că lupta pentru delfini a devenit o chestiune de mândrie naţională, dar apreciază valoarea acestui program militar, deosebit de rar în lume.

În anii 1960, în America şi URSS, oamenii de ştiinţă s-au ocupat de studierea şi dresarea mamiferelor marine (delfini şi foci) în vederea folosirii lor în scopuri militare. De exemplu, ambele ţări au instruit delfini pentru distrugerea navelor inamicilor, a declarat pentru Vocea Rusiei expertul militar Konstantin Sivkov.

„În URSS, sistemul de dresare a delfinilor prevedea păstrarea vieţii lor după realizarea sarcinilor speciale. S-au creat dispozitive explozibile speciale, pe care delfinul trebuia să le ataşeze în partea de jos a navei. După aceea, delfinul avea timp să se îndepărteze de navă înainte ca să aibă loc explozia. În momentul căutării şi distrugerii sabotorilor delfinul trebuia să supravieţuiască. Sistemul american de instruire prevedea moartea mamiferului după îndeplinirea sarcinilor".

Delfinariul de la Sevastopol unde sunt antrenaţi delfini în scopuri militare a fost construit în 1973, în timpul Uniunii Sovietice. După destrămarea Uniunii Sovietice, singura bază de pregătire a delfinilor din Sevastopol a trecut în proprietatea Ucrainei. De atunci, starea complexului s-a înrăutăţit an de an: s-a redus finanţarea, s-au vândut echipamentele, au plecat specialiştii.

În octombrie 2011, administraţia de la Kiev a reluat programul de dresare a delfinilor în scopuri militare, care viza un număr de zece mamifere. La 24 februarie 2013, în timpul unor exerciţii de antrenament efectuate de Marina ucraineană în Marea Neagră, trei delfini au „dezertat“, împreună cu armele de foc individuale, montate pe capetele lor. Animalele erau implicate în exerciţii militare şi au reuşit să evadeze din perimetrul în care se efectua programul.

În afara programului ucrainean, mai există un singur centru recunoscut, pentru antrenarea delfinilor în scop militar, derulat de autorităţile americane în San Diego. Marina Militară a SUA a ţinut programul secret până în 1990.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite