Cum a fentat o româncă sistemul juridic britanic, obţinând un ajutor de cazare de 130.000 de lire sterline

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un editorialist britanic comentează cazul româncei Firuţa Vasile, care a creat un precedent juridic în Regatul Unit. Ea a reuşit să obţină un ajutor de cazare pentru o locuinţă cu trei camere, în valoare de 130.000 de lire sterline, pe lângă ajutorul social de aproape 26.000 de lire pe care îl primeşte anual. Jurnalista Amanda Platell explică modul în care românca a fentat sistemul.

„Firuţa Vasile, o imigrantă româncă şi mamă a patru copii, zâmbeşte larg ţinând o copie a publicaţiei Big Issue (revistă vândută exclusiv de persoanele fără adăpost pentru a le oferi un suport financiar, n.r.). E normal să o facă pentru că, prin Big Issue, a depăşit un obstacol important în faţa instanţei care i-a dat dreptul la un ajutor de cazare ce constă într-o locuinţă cu trei camere, în valoare de 130.000 de lire sterline, pe lângă cele 25.500 de lire pe care le primeşte anual de la stat", comentează editorialul Amanda Platell, pentru "Daily Mail".

A sucit legea după interesele ei, consideră editorialistul

Jurnalista atrage atenţia că, deşi Firuţa Vasile a păşit pe teritoriul britanic în 2007, aceasta nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă cu program full-time. Prin urmare, a cerut ajutorul organizaţiei care publică „Big Issue". Revista este oferită doar oamenilor nevoiaşi care păstrează banii câştigaţi prin comercializare.

Recurgând la această activitate, româncă a folosit în instanţă argumentul că vânzarea revistei ar echivala cu un serviciu cu program normal, condiţie necesară pentru a accede la ajutor de cazare. Dar „vânzarea publicaţiei nu poate fi considerată un job full-time", contrazice Platell.

Jobul full-time cu înţelesul multiple

După mai multe infăţişări în faţa justiţiei, instanţa britanică a acceptat, însă, argumentul. Practic, prin simpla vânzare a revistei Big Issue, Firuţa Vasile a fost acceptată în rândul celor care pot primi acest tip de ajutor de la stat. Pentru câteva ore petrecute în stradă vânzând publicaţia, doamna Vasile a primit o locuinţă în valoare de 130.000 de lire sterline, comentează acid editorialistul britanic. Românca ajutată de avocat a creat precedentul prin care şi alţi imigranţi est-europeni, fără serviciu full-time, pot cere statului britanic ajutor de cazare.

Câştigul unui om, pierderea multora

Se aşază în faţa supermarketurilor şi cerşesc bunăvoinţa noastră. Pe mulţi dintre noi ne încearcă un sentiment de vinovăţie când trecem pe lângă ei cu sacoşele pline de cumpărături. Aşa că le oferim câteva lire, crezând că săracele suflete nu au un acoperiş deasupra capului, dormind pe unde apucă", scrie Platell.

Am crezut mult timp că cei care vând Big Issue sunt persoane fără adăpost. Dar nu şi de acum înainte, mulţumită triumfului doamnei Vasile. În goana ei după ajutoare sociale, a creat un mare deserviciu oamenilor străzi, care chiar se luptă să supravieţuiască vânzând revista Big Issue", continuă editorialistul.

"Acum, câţi dintre noi se vor gândi de două ori înainte să ofere bani cerşetorilor? Câţi dintre noi nu vom considera că proiectul Big Issue - conceput pentru a ajuta nevoiaşii - a devenit o portiţă de acces la ajutoarele sociale?", încheie Amanda Platell.

Citeşte şi:
O româncă, stabilită în Anglia, primeşte ajutor social în valoare de 28.000 de lire

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite