Cinci ţări membre NATO au purtat discuţii în vederea sprijinirii Ucrainei pe fondul tensionării situaţiei din Donbas

Cinci ţări membre NATO au purtat discuţii în vederea sprijinirii Ucrainei pe fondul tensionării situaţiei din Donbas

Reprezentanţi ai Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii şi ai ministerelor apărării din Lituania, Polonia, Marea Britanie şi Canada au purtat discuţii online despre situaţia din Ucraina, precum şi despre posibilităţile prin care ar putea sprjini Kievul în domeniul securităţii şi al apărării - scrie Ukrinform, citând o declaraţie oficială a Pentagonului, publicată miercuri seara, în urma rezultatelor discuţiilor.

"Liderii participanţi la convorbiri au reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială şi aspiraţiile euroatlantice ale acesteia şi au subliniat îngrijorările faţă de sporirea activităţii militare a Federaţiei Ruse în regiune" - a comunicat Departamentul Apărării din SUA. Totodată, părţile au confirmat intenţia de a oferi sprijin Ucrainei pentru a consolida capacităţile de apărare ale forţelor sale armate şi pentru a înregistra progrese în ceea ce priveşte interoperabilitatea cu aliaţii din NATO.

Convorbirile care au avut loc miercuri au fost iniţiate de Ben Wallace, secretarul apărării din Marea Britanie. Agenţia Ukrinform aminteşte că Statele Unite, ţările occidentale şi NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina, pe fondul escaladării situaţiei din Donbas şi în contextul deplasărilor de trupe ruse de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Un militar ucrainean a murit pe frontul din Donbas, în urma atacurilor lansate în ultimele 24 de ore de rebelii pro-ruşi - informează, joi, Comandamentul Operaţiunii Forţelor Unite, misiunea militară a Kievului în estul Ucrainei.

Potrivit armatei ucrainene, rebelii susţinuţi de Moscova continuă să încalce regimul de încetare a focului, lansând atacuri împotriva militarilor ucraineni. Situaţia de securitate din Donbas s-a deteriorat în ultimele săptămâni, armata ucraineană înregistrând victime aproape în fiecare zi. Totodată, Kievul acuză Moscova că de-a lungul frontierei ruso-ucrainene, în zonele ocupate temporar şi în Crimeea, a desfăşurat grupuri tactice ruseşti la nivel de batalion.

Kremlinul continuă să trimită trupe şi echipamente militare în apropierea frontierei cu Ucraina, pe reţelele sociale fiind publicate, miercuri, noi imagini video cu mişcări de vehicule blindate şi camioane în regiunea rusă Voronej şi în Ţinutul Krasnodar - scrie UNIAN.

Imaginile respective au fost publicate pe 6 aprilie şi conţin înregistrări în care se pot vedea camioane şi tancuri ruseşti aflate de-a lungul autostrăzilor şi pe segmente de cale ferată din apropierea frontierei dintre Rusia şi Ucraina.

Agenţia UNIAN aminteşte că, zilele trecute, comandantul şef al armatei ucrainene, Ruslan Homceak, a acuzat Moscova de mobilizarea de forţe în apropierea graniţei cu Ucraina şi pe teritoritoriul ucrainean aflat sub ocupaţie temporară. Rusia ar fi mobilizat în regiune 28 de grupuri tactice de luptă la nivel de batalioane, sub pretextul pregătirilor pentru manevrele strategice "Zapad-2021".

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările