Cel mai longeviv prim-ministru din UE, în mijlocul unui scandal de spionaj

Cel mai longeviv prim-ministru din UE, în mijlocul unui scandal de spionaj

Juncker s-a aflat la conducerea Eurogrupului miniştrilor de Finanţe de la crearea sa în 2005 până anul trecut

Cel mai longeviv premier european, luxembourghezul Jean-Claude Juncker, ia în calcul posibilitatea de a demisiona astăzi, ca urmare a unui scandal de spionaj din ţara sa. El va apărea în faţa unui comitet special al parlamentului la 2 p.m. ora locală pentru a răspunde acuzaţiilor de „conducere defectuoasă“ a Serviciului de Informaţii luxembourghez (SREL).

Ştiri pe aceeaşi temă

Serviciul de Informaţii se află în mijlocul unui scandal imens, fiind investigat de Procurorul General al Luxembourgului sub acuzaţiile de înregistrări ilegale, corupţie şi implicare în furtul de maşini. 

„Aceasta este una din ultimele mele apariţii în funcţia actuală“ a declarat politicianul în vârstă de 58 de ani, în acest weekend la un eveniment din Esch-sur-Alzette, după ce a pierdut susţinerea partenerilor coaliţiei social-democrate.

O anchetă a parlamentului a concluzionat că Juncker trebuie să „îşi asume responsabilitatea politică pentru neregulile agenţiei de informaţii“. Premierul susţine că nu ştia nimic despre afacerile murdare din SREL, dar înţelege că funcţia de prim-ministru îl obligă să îşi asume responsabilitatea finală.

Criticii lui Junker spun că în loc ca el să fie atent la spionii ţării sale, şeful Eurogrupului stătea prea mult la Bruxelles.

Jean-Claude Juncker se află de peste 30 de ani în guvernul din Luxembourg, prima oară fiind ministru de Finanţe, iar în ultimii 18 ani a ocupat funcţia de prim-ministru.

De asemenea, el s-a aflat la conducerea Eurogrupului miniştrilor de Finanţe de la crearea sa în 2005 până anul trecut, când i-a succedat ministrul olandez de Finanţe, Jeroen Dijsselbloem.

Ultimii trei ani în fruntea Eurogrupului au fost afectaţi de crizele din Grecia, Portugalia şi Spania, iar Juncker a petrecut multe nopţi în conferinţe cu miniştrii naţionali pentru a găsi soluţii salvatoare.

În 2012, el s-a retras din funcţia de conducere de la Bruxelles, pentru a se „concentra mai mult pe chestiunile naţionale“ ale ţării sale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările