Criza politică din Cehia continuă. Preşedintele cere alegeri anticipate la sfârşitul lunii octombrie

Criza politică din Cehia continuă. Preşedintele cere alegeri anticipate la sfârşitul lunii octombrie

Preşedintele Cehiei (dreapta) se confrunta cu o criza politica de amploare

Preşedintele Cehiei, Miloş Zeman, a declarat în această dimineaţă că va cere organizarea unor alegeri anticipate pe 25-26 octombrie, dacă Camera Inferioară a parlamentului va vota auto-dizolvarea sa marţi, pentru a încerca să rezolve criza politică din ultimele luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera Inferioară este aşteptată să voteze auto-dizolvarea, după ce cabinetul premierului Jiri Rusnok, un vechi aliat al preşedintelui de stânga, Miloş Zeman, nu a primit votul de încredere al parlamentului ceh. Dizolvarea parlamentului va permite ulterior, demararea procedurilor de organizare a unor alegeri anticipate.

Partidele l-au acuzat pe Zeman că încearcă să îşi asigurea puterea prin numirea lui Jiri Rusnok, împotriva dorinţelor lor, după ce guvernul anterior de centru-dreapta s-a prăbuşit în iunie, în urma scandalului de corupţie şi spionaj în care a fost implicat fostul premier, Petr Necas.

Partidul conservator TOP09, membru al fostei coaliţii de guvernământ, s-a alăturat partidelor principale de stânga – social democraţii şi comuniştii- în demersul lor de organizare a unor noi alegeri, după ce coaliţia de centru-dreapta şi-a pierdut susţinerea.

Votul partidului conservator este esenţial pentru ca moţiunea de dizolvare a parlamentului să întrunească majoritatea constituţională, pentru a trece. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: