Care este nivelul de corupţie în sectorul financiar din ţările membre ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Croaţia, una dintre ţările în proces de aderare la Uniunea Europeană, este afectată de unul dintre cele mai înalte nivele de corupţie din sectorul financiar în Europa. Cu toate acestea, Slovenia, care este deja membru UE şi al zonei euro, se află într-o situaţie chiar mai îngrijorătoare.

Un raport anual realizat de compania americană de servicii financiare Ernst & Young, publicat marti, arată că Slovenia este cea mai coruptă ţară din Europa, urmată de Croaţia.

La studiu au participat 3.459 de persoane, toţi membri în consiliile de administraţie a câtorva zeci de companii din 36 ţări din toată lumea, printre care 20 de state membre UE, potrivit euobserver.com. Respondenţii au fost chestionaţi despre corupţia practicată în cadrul companiilor şi dacă acestea îşi modifică în mod conştient informaţiile financiare.

Corupţie pe scară largă în Croaţia

Rezultatele arată că 90% din intervievaţii din Croaţia, care va deveni membră a Uniunii Europene începând cu 1 iulie, au declarat că „mita/practicile corupte au loc pe scară largă în această ţară”.

În Slovenia, o ţară ce s-a alăturat blocului comunitar în 2004 şi care a adoptat moneda euro în 2007, rezultatele au fost de 96%. Corupţia din Slovenia este mai mare decât în Kenya, care a obţinut 94%.

România, „61% coruptă”

Grecia şi Slovacia s-au clasat pe locurile următoare, cu un rezultat de 84%, urmate de Cehia (73%), Portugalia (72%), Ungaria (70%) şi Spania (65%). România a obţinut o rată a corupţiei de 61%, fiind înaintea Italiei care a obţinut un rezultat de 60%.

Cele mai mari trei economii din UE au obţinut rezultate mult mai bune, Franţa înregistrând o rată a corupţiei de 27%, Germnia 30%, iar Marea Britanie 37%. Ţările nordice s-au dovedit cele mai puţin corupte, Finlanda şi Suedia obţinând un rezultat identic, doar 12%.

David L. Stulb, specialist în investigarea fraudelor în cadrul Ernst & Young, a susţinut că există o legătură între rezultatele raportului şi criza financiară. „Studiul nostru arată că pentru a găsi creştere şi a obţine performanţe mai bune într-un astfel de mediu un număr îngrijorător de mare (de antreprenori) par să adopte un comportament lipsit de etică”, a declarat acesta.

Comisia Europeană a scos în evidenţă problema corupţiei printr-un document publicat în luna martie, cerând Zagrebului, capitala Croaţiei, să depună mai multe eforturi pentru a lupta împotriva crimei organizate şi pentru a adopta noi măsuri pentru a opri abuzurile în companiile de stat.

Suspiciunile privind obiceiul firmelor din Slovacia de a modifica rezultatele financiare ale companiilor ar putea crea şi mai multă instabilitate pe piaţa financiară din ţară. Toate astea în timp ce guvernul slovac se  luptă să evite un plan de salvare din partea „troicii”. Printre ţările membre ale UE există presiunea de a accepta schimbul automat de informaţii privind conturile bancare ale celor care nu sunt rezidenţi, dar şi combaterea paradisurilor fiscale, cum ar fi Elveţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite