Campania electorală din Germania se încinge. Cine o va înlocui pe Angela Merkel în funcţia de cancelar federal al Germaniei?

Campania electorală din Germania se încinge. Cine o va înlocui pe Angela Merkel în funcţia de cancelar federal al Germaniei?

Creştin-democratul Armin Laschet, ecologista Annalena Baerbock şi social-democratul Olaf Scholz se luptă pentru succesiunea cancalarului german Angela Merkel

Cu patru săptămâni înainte de alegerile pentru Bundestag, duminică seară a avut loc o dezbatere cu principalii candidaţi ai partidelor de centru-dreapta, centru-stânga şi ecologist, care au discutat despre teme precum schimbările climatice, pandemia de coronavirus şi politicile interne. Candidatul socialiştilor Olaf Scholz, a părut mult mai convingător decât cel al creştin democraţilor lui Merkel Armin Laschet şi ecologista Annalena Baerbock.

Ştiri pe aceeaşi temă

Campania electorală în urma căreia se va decide cine o va înlocui pe Angela Merkel în funcţia de cancelar federal al Germaniei s-a încins şi mai mult ieri, după publicarea unui nou sondaj care arată că Partidul Social Democrat (SPD) câştigă şi mai mult în preferinţele electoratului în faţa conservatorilor Angelei Merkel, informează Reuters. Susţinerea pentru SPD a crescut cu două puncte procentuale de săptămâna trecută, ajungând acum la 24%, cel mai bun rezultat al lor din ultimii patru ani, potrivit sondajului INSA realizat pentru publicaţia Bild am Sonntag.
 
 La rândul lor, conservatorii au pierdut un punct procentual, situându-se acum la 21% în preferinţele electoratului, cel mai prost scor al lor înregistrat vreodată în sondaje. Germanii sunt chemaţi la urne pe 26 septembrie, când Angela Merkel se va retrage din funcţia de cancelar federal după 16 ani şi după patru victorii în alegeri naţionale. Plecarea iminentă a Angelei Merkel a slăbit sprjinul pentru alianţa sa conservatoare. Acesta este al doilea sondaj din ultima săptămână ce plasează SPD pe primul loc.  În înfruntarea televizată care a avut loc ieri între principalii candidaţi care vor să ocupe postul Angelei Merkel după alegerile de luna viitoare, candidatul socialiştilor (SPD), multă vreme luat în derâdere, Olaf Scholz, a părut presei a fi fost mult mai convingător decât cel al conservatorilor creştin democraţi ai lui Merkel (CDU/CSU) Armin Laschet şi ecologista (Grüne) Annalena Baerbock.
 
Politica de apărare a Germaniei după căderea Afganistanului sub controlul talibanilor a fost unul dintre subiectele care au dominat prima dezbatere televizată între principalii trei candidaţi la postul de cancelar după ce Angela Merkel îşi va încheia mandatul, relatează DPA .
 
Cu patru săptămâni înainte de alegerile pentru Bundestag, duminică seară a avut loc o dezbatere cu principalii candidaţi ai partidelor de centru-dreapta, centru-stânga şi ecologist, care au discutat despre teme precum schimbările climatice, pandemia de coronavirus şi politicile interne.
 
Armin Laschet, liderul Uniunii Creştin Democrate (CDU), conservatoare, Olaf Scholz, liderul social-democraţilor (SPD), şi lidera Partidului Verzilor, Annalena Baerbock, s-au angajat într-o dezbatere de două ore încinsă, dar politicoasă, transmită de posturile de televiziune RTL şi NTV.
 
Primul punct al discuţiilor a fost dezastrul rămas în urma retragerii NATO din Afganistan, iar cei trei candidaţi au făcut un apel unanim la consolidarea rolului Germaniei în securitatea internaţională.
 
Însă propunerile privind politica de apărare a Germaniei au fost totuşi divergente. Laschet şi-a reiterat un apel pentru crearea unui Consiliu Naţional de Securitate, care să fie legat de cancelarie, şi pentru îmbunătăţirea echipamentelor militare. Baerbock a acuzat în schimb guvernul german că s-a eschivat de la îndatoririle sale din Afganistan.
 
"Au pus motivele politice interne deasupra responsabilităţii privind politica externă", a spus ea. Scholz, al cărui coleg de partid Heiko Maas este ministru de externe, a cerut o mai bună cooperare internaţională şi eforturi continue pentru a pune la dispoziţie militari germani pentru misiuni de apărare a păcii şi securităţii.
 
În privinţa pandemiei, toţi cei trei candidaţi s-au exprimat în favoarea evitării introducerii unor noi restricţii severe. Scholz a spus chiar că "nu va exista un nou lockdown".
 
Laschet şi Baerbock au declarat la rândul lor că este realistă perspectiva evitării unui nou lockdown în Germania. Afirmaţiile lor vin în contextul în care rata infectărilor continuă să crească în Germania, iar ritmul vaccinărilor a încetinit.
 
Un sondaj printre telespectatori realizat de RTL a arătat că Scholz a fost cel mai apreciat candidat în dezbatere (38%), urmat la mică distanţă de Baerbock (37%) şi la mare distanţă de Laschet (22%).
 
Înaintea dezbaterii televizate, social-democraţii lui Scholz continuau să crească în sondaje. Cel mai recent sondaj, realizat la comanda ziarului Bild am Sonntag, a arătat că SPD este cotat cu 24% din intenţiile de vot, cu trei puncte procentuale în faţa blocului conservator de centru-dreapta format din CDU şi CSU (21%), în contextul în care popularitatea lui Laschet a scăzut considerabil în ultimele săptămâni.
 
Verzii sunt cotaţi cu 17% din intenţiile de vot şi bine plasaţi pentru a face parte din viitoarea coaliţie de guvernare. Alte două dezbateri televizate mai sunt programate până la alegerile de la 26 septembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările