Biserica Ortodoxă Rusă va rupe legăturile cu Patriarhia Constantinopolului

Biserica Ortodoxă
Rusă va rupe legăturile cu Patriarhia Constantinopolului

Patriarhul rus Kiril, intr-o intalnire cu Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, la Istanbul FOTO AFP

Biserica Ortodoxă Rusă va rupe relaţiile cu Patriarhia Constantinopolului, ca urmare a faptului că aceasta din urmă a recunoscut, joi, o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, potrivit Interfax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost comunicată de Alexandru Volkov, purtătorul de cuvânt al patriarhului Kiril. 

Într-un comunicat publicat la finalul sinodului de la Istanbul, Patriarhia Constantinopolului a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată, conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei.”

Biserica Ortodoxă Rusă a avertizat miercuri că ar putea avea loc revolte în Ucraina dacă va fi creată o Patriarhie ucraineană independentă faţă de Moscova.

Biserica afiliată Patriarhiei de la Moscova este cea mai importantă comunitate religioasă din Ucraina în ceea ce priveşte numărul de parohii, însă un număr tot mai mare de ucraineni se identifică drept enoriaşi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relaţiile dintre aceste două Biserici au fost exacerbate odată cu declanşarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, urmată de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat până acum cu peste 10.000 de morţi..
citeste totul despre: