Benzinăriile din Londra şi sud-estul Angliei, în continuare afectate de lipsa carburanţilor. Militarii britanici, detaşaţi pe camioane de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
marea britanie camioane

Benzinăriile din Londra şi sud-estul Angliei continuă să fie afectate de lipsa carburanţilor, dar situaţia s-a îmbunătăţit în nordul Angliei şi în Scoţia, a anunţat sâmbătă Petrol Retailers Association (PRA), transmite Reuters.

Marea Britanie va folosi de luni şoferi militari pentru a livra carburanţi, după o săptămână haotică de lipsuri care au avut ca rezultat cumpărături de panică, unii şoferi venind la benzinărie cu recipiente din plastic, sticle de apă.

Preşedintele PRA Brian Madderson a declarat la Sky News că un sondaj realizat de organizaţia sa a arătat că numai 16% din peste 1.000 de benzinării nu aveau sâmbătă carburanţi, o îmbunătăţire de 27% faţă de vineri. Cu toate acestea există încă blocaje locale.

”Situaţia este mult mai bună în nord şi Scoţia, Londra şi sud-estul rămân o zona critică în timp ce ne îndreptăm spre săptămâna viitoare”, a spus Madderson.

Sondajul a mai arătat că 68% dintre benzinării au atât benzină cât şi motorină.

Premierul Boris Johnson a declarat sâmbătă că va examina normele privind imigraţia şi nu va exclude eliberarea mai multor vize temporare în efortul de a contribuit la reducerea deficitului de şoferi de camioane (şi cisterne), care a generat penuria de combustibil care se înregistrează în prezent în Marea Britanie, informează Reuters.

Autorităţile britanice au anunţat săptămâna trecută că vor elibera vize temporare pentru 5.000 de şoferi de camion străini şi pentru 5.500 de lucrători din sectorul avicol în încercarea de a rezolva deficitul acut de forţă de muncă care a perturbat aprovizionarea cu carburanţi a benzinăriilor şi a creat dificultăţi în sectorul produselor alimentare.

Asociaţia pentru transport rutier din Marea Britanie a anunţat un deficit de aproximativ 100.000 de şoferi, rezultat al mai multor factori: lucrătorii care au părăsit industria, pandemia de COVID-19 care a suspendat formarea şi testarea şoferilor timp de aproape un an, precum şi normele de imigrare post-Brexit ce împiedică angajarea de şoferi din Europa.

Adresându-se reporterilor în timpul unei vizite la un spital, Boris Johnson nu a exclus posibilitatea eliberării mai multor vize temporare.

"Avem acum un sistem care ne permite să controlăm imigraţia şi care ne oferă flexibilitate. Ne putem deschide pieţele dacă este necesar şi, bineînţeles, totul este luat în discuţie" a spus Johnson.

   

"Ceea ce nu dorim să facem este să revenim la situaţia în care am permis practic ca industria transportului rutier de mărfuri să fie susţinută de multă imigraţie cu salarii mici", a mai afirmat prim-ministrul Marii Britanii.

Aproximativ 200 de militari vor fi detaşaţi cu începere de luni în Marea Britanie pentru a asigura livrarea de combustibil către benzinării, afectate de penurie din cauza lipsei şoferilor de camioane şi a cumpărăturilor din panică, a anunţat vineri guvernul de la Londra, notează AFP.

„Circa 200 de militari, dintre care 100 de şoferi, vor fi detaşaţi de luni pentru a oferi sprijin temporar în cadrul acţiunii guvernului de a reduce presiunea asupra benzinăriilor şi de a rezolva lipsa şoferilor de camioane”, a indicat un comunicat oficial. Militarii respectivi îşi încheie în prezent pregătirea în acest scop.

Guvernul a mai spus că va autoriza imediat până la 300 de şoferi de camioane cisternă străini să lucreze în Marea Britanie până la sfârşitul lunii martie 2022, în cadrul acordării a mii de vize de muncă temporare destinate asigurării unei bune funcţionări a lanţurilor de aprovizionare.

De săptămâna trecută, s-au format cozi lungi în faţa benzinăriilor, confruntate cu probleme de aprovizionare din cauza lipsei şoferilor de camioane (100.000 conform profesioniştilor). Uneori s-au înregistrat altercaţii între şoferi aflaţi la capătul răbdării.

Această situaţie excepţională este ultima consecinţă a penuriei de forţă de muncă cauzată de pandemie şi Brexit, problemele de livrare afectând şi rafturile supermarketurilor, lanţurile de fast-food şi chiar puburile.

Potrivit executivului, „cererea de combustibili s-a stabilizat în cursul săptămânii”, deşi „unele zone din ţară întâmpină în continuare dificultăţi”.

Guvernul continuă să repete că Marea Britanie nu duce lipsă de combustibili şi că penuria a fost declanşată de cererea excepţională cauzată de cumpărăturile consumatorilor îngrijoraţi de lipsuri, aşa cum a fost cazul hârtiei igienice sau al anumitor produse alimentare la începutul pandemiei.

El a recunoscut, totuşi, că Brexitul reprezintă un „factor” suplimentar, mai scrie France Presse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite