Au trecut 25 de ani de la divizarea Cehoslovaciei. Cum au evoluat separat Cehia şi Slovacia, după „divorţul de catifea”

Au trecut 25 de ani de la divizarea Cehoslovaciei. Cum au evoluat separat Cehia şi Slovacia, după „divorţul de catifea”

La un sfert de veac de la divizarea paşnică a Cehiei şi Slovaciei, „The Economist” face o scurtă analiză a evoluţiei celor două state. În 1993, în timp ce Balcanii fierbeau din cauza războiului din Iugoslavia, la 1 ianuarie, Cehia şi Slovacia au decis, paşnic, să îşi continue drumul către democraţie separat.

„Viaţa împreună în interiorul unui singur stat s-a încheiat. Viaţa împreună în două state continuă”, declara în urmă cu 25 de ani Vladimir Meciar, fost prim-ministru al Slovaciei.  „Divorţul de catifea, numele dat divizării Cehoslovaciei la 1 ianuarie 1993, a reluat „Revoluţia de catifea” fără sânge, care a răsturnat comuniştii din ţară în 1989”, explică „The Economist”.
 
După ce au şocat lumea cu modul în care au pus capăt comunismului, cu „Revoluţia de catifea” cehii şi slovacii au arătat că se pot descurca separat fără vărsare de sânge. Şi asta în condiţiile în care Iugoslavia era în plin proces de dezmembrare, însă pe fondul unui război care a lăsat urme adânci în evoluţia ulterioară din Blacani. Dezmembrarea Cehoslovaciei a fost cu atât mai spectaculoasă cu cât doar puţin peste 70% din populaţie a sprijinit dizolvarea (37% din slovaci şi 36% din cehi).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: