Atacuri antisemite în Franţa: un cimitir evreiesc din apropiere de Strasbourg a fost vandalizat

Atacuri antisemite în Franţa: un cimitir evreiesc din apropiere de Strasbourg a fost vandalizat

Preşedintele Franţei la cimitirul evreiesc vandalizat FOTO APA-EFE

Aproape 100 de morminte dintr-un cimitir evreiesc din apropierea graniţei franco-germane au fost profanate cu svastici, chiar înainte de manifestaţiile împotriva recentelor incidente antisemite din Franţa, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Descoperirea a avut loc marţi, înainte de marşurile anunţate în peste 60 de oraşe franceze împotriva numărului tot mai mare de atacuri antisemite. Weekendul trecut poliţia a intervenit pentru a-l proteja pe filosoful Alain Finkielkraut  care ar fi fost hărţuit cu o serie de remarci antisemite de către un grup al vestelor galbene.
 
Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a făcut o vizită la cimitirul din satul alsacian Quatzenheim în apropiere de  Strasbourg. Pietrele funerare au fost vandalizate cu simboluri naziste şi sloganuri antisemite.
 
Pe o piatră de mormânt apare numele unei grupări militante de extremă dreapta activă în anii 70 şi 80,  "Elsässischen Schwarzen Wolfe" („Lupii Negri Alsacieni”). În 1976, gruparea a incendiat muzeul Natzweiler-Struthof, un fost lagăr nazist.
 
Franţa are cea mai mare comunitate de evrei din Europa: un număr de aproximativ 550.000.
 
FOTO EPA-EFE
 
Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a condamnat atacul „şocant” al „antisemiţilor sălbatici”: „Fac apel la liderii francezi şi europeni să adopte o poziţie fermă împotriva antisemitismului. Este o molimă care ameninţă pe toată lumea, nu doar pe noi.”
 
Ministrul de interne francez Christophe Castaner a avertizat că antisemitismul „se răspândeşte ca otrava” în Franţa.
 
Statisticile publicate săptămâna trecută au arătat o creştere de 74%  a numărului de atacuri antisemite în Franţa de la 311 în 2017 la 541 în 2018.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: