Amatorism sau supunere? O mişcare periculoasă în prag de alegeri: tânăra aleasă să reprezinte Chişinăul în conflictul îngheţat din coasta Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Cebotari FOTO TV8.md
Olga Cebotari FOTO TV8.md

Preşedintele moldovean în exerciţiu, pro-rusul Igor Dodon, a numit o tânără cu cetăţenie rusă ca vicepremier responsabil de Reintegrare, adică de soluţionarea dosarului transnistrean.

În vârstă de 28 de ani, Olga Cebotari nu se poate lăuda cu experienţă în domeniul diplomatic sau în negocieri, dar are pe umeri în schimb reprezentarea Chişinăului în conflictul transnistrean. Numirea ei în post a fost anunţată luni, alături de revenirea lui Aurel Ciocoi în funcţia de ministru de Externe al Republicii Moldova.

Dacă Aurel Ciocoi a exonerat deja Rusia din rolul de agressor în Transnistria, susţinând că, dimpotrivă, soldaţii săi au intervenit pentru „a opri vărsările de sânge” - declaraţie ce a strânit indignare în rândul veteranilor şi proteste la Chişinău -, opiniile domnişoarei Cebotari cu privire la cele întâmplate în primăvara-vara anului 1992 pe Nistru rămân un mister.

De altfel, numirea Olgăi Cebotari a fost primită cu stupoare la Chişinău. Marea întrebare este dacă ea, în calitate de cetăţean rus cu studii şi activitate profesională la Moscova, va apăra cu adevărat interesele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor ei. În plus, ce o recomandă din tot ce a făcut până acum?

„Olga Cebotari este puţin cunoscută la Chişinău”, relevă Ziarul de Gardă. Plecată de la vârsta de 18 ani la Moscova, tânăra indică la studii Facultatea de „Ştiinţe Umane şi Sociale” din cadrul Universităţii Ruse a Prieteniei Popoarelor (2010-2014), masterul în „Politica Mondială” la Facultatea „Relaţii Internaţionale şi Drept Internaţional” din cadrul Academiei Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (2014-2016) şi doctoratul la Academia Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse (2017-2020). În afară de cei nouă ani de studii la Moscova, mai are şi puţin peste trei ani de experienţă profesională: ca director, în perioada 01 mai 2017 - 01 decembrie 2019, la Organizaţia regională-obştească „Centrul pentru Susţinerea Tinerilor Moldoveni” şi ca  director-adjunct, în perioada 01 februarie - 09 noiembrie 2020, al Departamentului Economic, Comitetul Executiv al CSI. Ea ar fi lucrat o vreme şi la Ambasada Republicii Moldova din Rusia, unde era ocupată cu traducerea de stenograme.

Potrivit Ziarului de Gardă, Olga Cebotari este co-fondatoare şi la „Organizaţia de prietenie cu Republica Moldova”, înregistrată la Moscova. Din datele de înregistrare a acestei organizaţii reiese că tânăra vicepremier deţine şi cetăţenia rusă.

Premierul Ion Chicu, un fidel al lui Igor Dodon, nu a dat explicaţii pe seama acestei numiri. În schimb, a trimis-o deja la Tiraspol „pentru a face cunoştinţă” cu liderul separatist Vadim Krasnoselski, care pledează deschis pentru dezintegrarea Republicii Moldova.

Nici Igor Dodon nu a făcut comentarii explicite. Cu siguranţă este o numire la îndemâna sa, în condiţiile în care noul vicepremier a fost director la o organizaţie care pretindea că se ocupă de problemele diasporei când, în realitate, era un satelit electoral al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), care se asigură alegători pentru actualul aşa-zis candidat independent la preşedinţia Republicii Moldova. Şi este totodată o numire prin care Dodon arată că una spune şi alta face. „Pentru mine rămâne o prioritate în continuare ca persoanele cu dublă cetăţenie să nu fie la conducerea statului. Eu rămân pe poziţia că nu doar preşedintele, ci în conducerea de vârf a ţării să fie doar cetăţeni ai Republicii Moldova”, a declarat preşedintele moldovean în exerciţiu despre adversarii săi în alegeri.

Până una-alta, separatiştii jubilează: „Vadim Krasnoselski a felicitat-o ​​pe Olga Cebotari cu numirea sa, considerând poziţia drept responsabilă şi dificilă şi şi-a exprimat speranţa că participarea noului vicepremier la procesul de negocieri va contribui la reluarea şi continuarea efectivă a dialogului între Chişinău şi Tiraspol, care, în cele din urmă, ar asigura o viaţă confortabilă şi calmă oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Aceleaşi cuvinte seci făcute în spiritul menţinerii dosarului în zona de interes a Moscovei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite