Alertă teroristă fără precedent în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi francezi patrulează pe străzile din Paris
Soldaţi francezi patrulează pe străzile din Paris

Serviciile de informaţii occidentale sunt în alertă, în urma ameninţărilor din partea grupărilor Stat Islamic şi Al-Qaida. Efective ale armatei au început să ia locul poliţiştilor pentru a supraveghea zone sensibile.

La Paris şi la Bruxelles armata patrulează pe străzi  Există temeri că 20 de celule ”în adormire” sunt pregătite să atace în principalele ţări europene. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii, ar putea fi implicate până la 20 de celule latente formate în total din 120 - 180 de persoane pregătite să atace în Franţa, Germania, Belgia şi Olanda, relatează CNN. Militari belgieni au început să înlocuiască pe străzi poliţiştii, pentru supravegherea zonelor publice cu risc de atentate, mai ales la Bruxelles şi Anvers, unde trăiesc mulţi evrei. 

belgia

În paralel, serviciile de informaţii şi poliţia belgiană îl caută, sprijinte de FBI, pe presupusul lider al celulei jihadiste desfiinţate în Belgia. Este vorba de Abdelhamid Abaaoud, un belgian de origine marocană în vârstă de 27 de ani care a luptat în rândul grupării Statul Islamic (SI) în Siria şi a furnizat fonduri celulei, care plănuia atentate împotriva unor poliţişti şi comisariate „în toată Belgia“. 

Abaaoud ar fi comunicat cu cei doi suspecţi ucişi în asaltul pe care poliţia l-a dat joi seara la Verviers (est), sunându-l pe fratele unuia dintre ei din Grecia, afirmă postul flamand VRT. Şi poliţia din Marea Britanie au fost pusă în alertă max inţă manifestaţia săptămânală a mişcării antiislam Pegida, relatează imă, iar poliţiştii britanici care patrulau neînarmaţi pe străzi vor primi arme cu şocuri electrice. Poliţia germană a „interzis orice adunare publică în aer liber“ pentru astăzi, la Dresda, unde urma să aibă loc arşul antiislamis al Pegida, din cauza unui „risc terorist concret“.

marea britanie

Italia a expulzat începând din decembrie nouă străini - presupuşi islamişti - şi dispune de o listă cu numele altor 100 de persoane considerate apropiate mişcării jihadiste, a anunţat duminică ministrul de Interne Angelino Alfano, relatează AFP.

Cinci tunisieni, un turc, un egiptean, un marocan şi un pakistanez au fost expulzaţi, a anunţat ministrul într-o conferinţă de presă. El s-a declarat "sigur că vor urma alte expulzări".

Alfano a mai anunţat că alte 100 de persoane sunt strâns supravegheate şi sunt suspectate că simpatizează "activităţi jihadiste şi teroriste" ori se pregătesc să ia parte la asemenea activităţi.

"Ne confruntăm cu o ameninţare iminentă care poate apărea oriunde pe continentul nostru. În faţa acestui pericol potenţial, am ridicat secuitatea la nivelul cel mai înalt", a subliniat el.

"Este o activitate care este necesar să fie efectuată din umbră, dar, credeţi-mă, este efectuată fără încetare, împotriva terorismului şi pentru apărarea democraţiei şi libertăţii noastre", a mai declarat ministrul de Interne.

Ameninţări jihadiste

O înregistrare video postată pe contul de Twitter al unui jihadist şi reperată de Observatorul pentru Orientul Mijlociu ameninţă Belgia, Franţa, Germania şi Elveţia cu noi atacuri teroriste. Potrivit Observatorului, se remarcă trei tineri combatanţi ai organizaţiei teroriste Statul Islamic, probabil pe străzile din Rakka în Siria, care laudă atentatele de la Paris şi ameninţă cu atacuri ulterioare.

„Le spun tuturor francezilor care se gândesc că Statul Islamic nu va ajunge în Europa, că dacă Allah o va permite, vom veni în Europa. Vor fi din ce în ce mai multe operaţiuni în toată Europa, în Franţa, Belgia, Germania, Elveţia, peste tot în Europa şi peste tot în America”, afirmă unul dintre jihadişti. „Califatul se va instala în toată Europa”, adaugă acesta. 

„Cod roşu“ în Turcia

Aproximativ 3.000 de persoane din Turcia ar întreţine legături cu gruparea islamistă Statul Islamic (SI), se estimează într-un raport al serviciilor turceşti de informaţii, care avertizează că există riscul comiterii unor atentate împotriva intereselor occidentale în această ţară.

Serviciile anunţă, în plus, că o alertă cod „roşu“ a fost transmisă forţelor de ordine, care avertizează în legătură cu posibile atacuri asupra ambasadelor ţărilor occidentale din partea jihadiştilor SI, în urma atacurilor jihadiste de săptămâna trecută de la Paris, soldate cu 17 morţi.

Cetăţenii occidentali şi infrastructurile NATO sunt, de asemenea, ţinte posibile, adaugă serviciile turceşti de informaţii. Raportul avertizează totodată în legătură cu posibile atacuri cu bombă care pot fi comise de către „celule latente“ „oriunde şi oricând“ în Turcia.

Până la 700 de cetăţeni s-au alăturat, în Siria, jihadiştilor din cadrul SI, şi reprezintă un risc de atentat în Turcia în cazul în care se întorc în ţară, a declarat ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu.În ultima vreme , autorităţile din Turcia sunt acuzate că închid ochii la mişcarea jihadiştilor din Statul Islamic pe teritoriul său. 
 

Mitul „lupului singuratic“, cade

 Atentatele de la Paris şi destructurarea unei celule în Belgia fac ţăndări conceptul "lupului singuratic", care se radicalizează şi trece la acţiune singur, fără vreo legătură cu vreo organizaţie jihadistă, apreciază unii experţi, relatează AFP.

Indiferent că este vorba despre fraţii Kouachi - atacatorii de la Charlie Hebdo, Amédy Coulibaly - autorul luării de ostatici de la magazinul alimentar cu specific evreiesc din Paris sau despre alţi jihadişti care au trecut la acţiune în ţări occidentale ultimii ani, anchetele arată sau vor arăta că ei aveau, toţi, o legătură - considerată mai mult sau mai puţin incontestabilă - cu organizaţii sau cu mişcarea islamistă radicală angajată în jihadul mondial, dau ei asigurări.

"Destructurarea unor reţele constituite în Franţa şi în Belgia arată încă o dată lipsa de conţinut a mitului «lupului singuratic»", dă asigurări pentru AFP Jean-Pierre Filiu, un profesor la "Sciences Po" din Paris. "Această figură larg fantasmată este o creaţie intelectuală apărută în Statele Unite atunci când «războiul global împotriva terorismului», lansat de către administraţia Bush în 2001, dădea semne de oboseală".

"Absenţa unor ţinte uşor accesibile în pământurile jihadului determina o cohortă de presupuşi experţi (...) să alimenteze teza unei ameninţări difuze. Această construcţie a unui inamic intern, imperceptibil şi omniprezent prin definiţie, tindea să justifice dispozitive liberticide de tipul Patriot Act, a căror eficienţă este cel puţin discutabilă", adaugă acest specialist în jihadism. "Agitarea spectrului «lupului singuratic» nu serveşte decât la semănarea confuziei şi la evitarea desemnării adevăraţilor vinovaţi ai terorii, şi anume cei care dau ordinele, implantaţi în Orientul Mijlociu", subliniază Filiu.

Saïd şi Chérif Kouachi s-au aflat în contact cu Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), considerată o "franciză" a celei mai periculoase reţele create de către Osama ben Laden. În ceea ce-l priveşte pe Amédy Coulibaly, el s-a reclamat de la gruparea Statul islamic (SI).

"Coulibaly, chiar dacă pare că nu a avut vreun contact direct cu Daech (acronimul arab al SI), s-a transformat în braţul lor armat", declară Louis Caprioli, fostul şef al contraterorismului de la DST. "El s-a inspirat din ameninţările lor la adresa Franţei şi le-a transformat în lupta sa (...). Aceasta este forţa discursului jihadist: el împinge la operaţiuni sinucigaşe oameni care cu două luni înainte nici nu s-ar fi gândit la aşa ceva. Manipularea spiritului lor este excepţională", subliniază Caprioli.

Mult timp a fost prezentat ca ultimul exemplu de "lup singuratic" maiorul Nidal Malik Hassan, psihiatrul din armata americană care, în septembrie 2009, a tras asupra unui grup de militari, în baza de la Fort Hood, în Texas, omorând 13 oameni. El a acţionat singur, însă ancheta a dovedit că s-a aflat în contact cu AQPA.

"În spatele atentatelor islamiste se află întotdeauna cineva care dă ordinul", dă asigurări Jean-Pierre Filiu.

Felul în care aceste ordine sunt date poate să varieze. Chiar dacă Al-Qaida sau SI, în revendicările lor, afirmă adesea că "eroii" care au trecut la acţiune au primit instrucţiuni precise, anchetele demonstrează că jihadiştii au fost cel mai adesea lăsaţi liberi să-şi aleagă ţintele şi modul de acţiune. Ele trebuie, de asemenea, să le asigure finanţarea, care nu reprezintă niciodată sume mari de bani.

Potrivit Centrului newyorkez de reflecţie Soufan Group este necesară înlocuirea conceptului eronat de "lup singuratic" cu cel de "lupi cunoscuţi", deoarece se pare că cvasitotalitatea jihadiştilor care trec la acţiune erau cunoscuţi - şi adesea supravegheaţi - de către forţele de ordine.

"Aceşti indivizi, care acţionează singuri sau în grupuri mici, erau pe radarul diverselor agenţii şi organizaţii", scrie centrul într-un raport publicat vineri. "Acest lucru ilustrează dificultatea de a supraveghea în mod eficient indivizi care se află la intersecţia dintre criminalitate şi terorism", subliniază el.

"Se pare că, în Belgia, autorităţile au confruntat cu succes informaţii despre mişcări pe pământul jihadului, adepţi ai unor ideologii violente şi informaţii despre indivizi care aveau antecendete penale, ceea ce a permis organizarea unor operaţiuni menite să împiedice posibile atentate", se arată în acest raport.

"Va fi fundamental ca în 2015 şi mai departe să se continue să se contracareze planurile «lupilor cunoscuţi», aflaţi la răscrucea unor ideologii extremiste şi comportamente criminale", apreciază centrul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite