Alegerile din Ungaria: Referendum pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Adresându-se suporterilor de la Budapesta, Orban a spus că FIDESZ a câştigat „o victorie atât de mare încât va fi cu siguranţă vizibilă chiar şi la Bruxelles”. „Întreaga lume poate vedea că politica creştin-democrată, conservator-burgheză şi patriotică a câştigat. Să transmitem un mesaj Europei: acesta nu este trecutul, acesta este viitorul nostru european comun", a spus Viktor Orban.

Concomitent cu alegerile parlamentare din Ungaria, a avut loc un referendum privind oportunitatea menţinerii legii, ceea ce a provocat grave neînţelegeri între conducerea ţării şi liderii Uniunii Europene. Prin legea respectivă, se interzice utilizarea în rândul copiilor din şcoli a literaturii şi a materialelor despre relaţiile homosexuale şi despre posibilitatea de reatribuire a sexului. Guvernul maghiar consideră astfel de acţiuni ca fiind propagandă a homosexualităţii, iar Bruxellesul consideră legea maghiară ca o oprimare a minorităţilor sexuale.

La referendum, cetăţenii republicii au fost rugaţi să răspundă la întrebări despre dacă sunt de acord cu desfăşurarea lecţiilor în şcolile publice pe tema orientării sexuale fără acordul părinţilor, introducerea procedurilor de reatribuire a sexului pentru minori şi ridicarea restricţiilor pentru mass-media atunci când publică materiale cu tentă sexuală. Anterior, aceste măsuri au fost respinse de majoritatea parlamentarilor la adoptarea unei legi privind protecţia copiilor, dar guvernul, sub presiunea de la Bruxelles, a acceptat să le discute din nou în cadrul unui referendum naţional. Rezultatele sale vor fi anunţate ulterior, dar având în vedere rezultatele alegerilor parlamentare nu este greu de ghicit care vor fi acestea.

Orban a reamintit relaţia dificilă cu UE după câştigarea alegerilor. Adresându-se suporterilor de la Budapesta, el a spus că FIDESZ a câştigat „o victorie atât de mare încât va fi cu siguranţă vizibilă chiar şi la Bruxelles”. "Întreaga lume poate vedea că politica creştin-democrată, conservator-burgheză şi patriotică a câştigat. Să transmitem un mesaj Europei: acesta nu este trecutul, acesta este viitorul nostru european comun", a spus premierul.

Peste 900 de observatori internaţionali au participat la alegeri. Oficiul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a trimis în Ungaria o misiune la scară largă de 233 de persoane, ceea ce este considerat destul de rar pentru un stat membru al UE. Poate că aceasta a fost o atitudine specială a Bruxelles-ului faţă de actualul guvern ungar, care menţine dezacorduri serioase cu liderii UE pe probleme de imigraţie, statul de drept şi atitudinile faţă de minorităţile sexuale.

Rapoartele nu au fost încă publicate de observatorii internaţionali, dar nu au fost înregistrate nereguli grave în ziua alegerilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite