Alegeri Ucraina: când filmul se transformă în realitate. Un comediant poate ajunge preşedinte cu un discurs anticorupţie. Îndoielile analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Volodimir Zelenski, favoritul turului întâi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina FOTO Serghei Marcenko/ Kvartal95.com
Actorul Volodimir Zelenski, favoritul turului întâi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina FOTO Serghei Marcenko/ Kvartal95.com

Ucrainenii sunt aşteptaţi duminică la urne pentru turul întâi al unui scrutin prezidenţial cu un favorit mai puţin obişnuit şi cu mize considerabile pentru ţara lor, care traversează o criză fără precedent de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în 1991.

Trei dintre cei 39 de candidaţi - un record - sunt cotaţi cu şanse mari de a ajunge în turul doi, prevăzut să aibă loc la 21 aprilie. Favoritul turului întâi este comediantul Volodimir Zelenski, cotat la 25-28% în intenţiile de vot. El s-ar putea duela în turul doi fie cu preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, cotat la 18-22% în intenţiile de vot, fie cu fostul premier Iulia Timoşenko, cotată cu 13-15% în intenţiile de vot.

Neaşteptată, ascensiunea fulminantă a lui Zelenski se înscrie într-o tendinţă mondială anti-elite care se resimte din plin în Ucraina, unde ultimii cinci ani au fost marcaţi de o pierdere teritorială, război, numeroase scandaluri de corupţie şi dificultăţi economice, comentează AFP.

Există numeroase întrebări în ceea ce priveşte capacitatea acestui actor fără experienţă politică de a conduce o ţară de peste 42 de milioane de locuitori prinsă între Rusia şi UE.  Singura sa experienţă legată de putere se rezumă la un rol într-un serial popular de televiziune, „Slujitorul poporului“, în care dintr-un profesor de istorie frustrat de situaţia din ţară devine peste noapte preşedinte şi se ia la luptă cu corupţii.

O victorie a lui Volodimir Zelenski, în vârstă de 41 de ani, ar constitui „o provocare enormă pentru ţară“, avertizează Mikola Davidiuk, analist la centrul „Politika“ din Kiev.

Majoritatea simpatizanţilor actorului sunt tineri, care nu prea se înghesuie la urne. Prin urmare, scorul său electoral ar putea fi mai mic decât intenţiile de vot, afirmă analiştii, potrivit AFP.

Toţi ochii spre Moscova

Sosirea la putere a prooccidentalilor la Kiev în februarie 2014 pe fondul mişcării proeuropene Maidan, reprimată în sânge, a fost urmată de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

La puţin timp după realizarea acestui rapt teritorial, condamnat puternic în Occident, Ucraina a devenit victima unui război între forţele proguvernamentale şi separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, un război soldat cu circa 13.000 de morţi până acum şi neîncheiat.

Cei trei candidaţi văzuţi drept favoriţi dau asigurări că militează pentru apropierea ţării lor de Occident, nu spre Rusia, arătată cu degetul pentru susţinerea separatiştilor din est.

„Nu ne vom întoarce niciodată în URSS, nici în Imperiul Rus“, a spus joi seară Petro Poroşenko, în vârstă de 53 de ani, la finalul ultimului miting de campanie, susţinut la Liov, un bastion naţionalist.

Imagine indisponibilă

Petro Poroşenko vorbind la Liov FOTO EPA-EFE

„Independenţa Ucrainei va fi garantată prin aderarea noastră la Uniunea Europeană şi la NATO, precum şi de armata ucraineană“, a continuat şeful statului, dând asigurări că „nu are nicio îndoială“ în privinţa victoriei sale în alegerile prezidenţiale.

El a avertizat faţă de promisiunile „populiste“ ale Iuliei Timoşenko, numind-o „Doamna Crizei“ şi văzând în ea principalul rival de duminică.

Iulia Timoşenko, în vârstă de 58 de ani, le promite ucrainenilor să readucă „pacea şi teritoriile ocupate“, precum şi preţuri mai mici la gaze.

Imagine indisponibilă

Iulia Timoşenko FOTO EPA-EFE

O marionetă?

Favoritul sondajelor nu a dus o campanie tradiţională, exprimându-se în mare parte prin filmuleţe distribuite pe reţelele de socializare şi continuând să joace în spectacole ale trupei umoristice „Kvartal 95“.

Cei care îl susţin văd în el o gură de aer proaspăt şi o şansă de schimbare în bine, în timp ce detractorii îl acuză că este o marionetă a oligarhului Igor Kolomoiski.

Dacă Zelenski neagă orice legătură de natură politică cu acest om de afaceri, postul de televiziune al acestuia din urmă, 1+1, îl prezintă în mod favorabil.

Sâmbătă, când orice fel de campanie este interzisă în Ucraina, 1+1 va transmite aproape şapte ore de spectacole cu Volodimir Zelenski şi un documentar despre Ronald Reagan, actorul ajuns la conducerea Statelor Unite, a cărui voce este dublată de comediantul ucrainean.

Volodimir Zelenski în rolul de preşedinte al Ucrainei

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite