Alegeri municipale în Italia: Partidele de centru-stânga, victorioase şi în turul doi. Un fost ministru al Economiei devine noul primar al Romei

Alegeri municipale în Italia: Partidele de centru-stânga, victorioase şi în turul doi. Un fost ministru al Economiei devine noul primar al Romei

Roberto Gualtieri, în prim-plan, sărbătorind victoria după victoria obţinută la Roma FOTO EPA-EFE

Partidele de centru-stânga şi-au consolidat victoria în alegerile municipale din Italia, impunându-se mai ales la Roma şi la Torino în turul doi, desfăşurat duminică şi luni.

Ştiri pe aceeaşi temă

La Roma, fostul ministru al Economiei Roberto Gualtieri a devenit primar după ce l-a învins pe avocatul Enrico Michetti. La Torino, geologul Stefano Lo Russo a obţinut victoria în faţa antreprenorului Paolo Damilano. Gualtieri, 55 de ani, şi Lo Russo, 45 de ani, candidaţi din partea Partidului Democrat şi aliaţilor săi, au câştigat la o diferenţă de aproximativ 20% în faţa contracandidaţilor lor de centru-dreapta.

Stefano Lo Russo promite să acorde prioritate tinerilor şi să relanseze economia socială. La rândul său, Roberto Gualtieri trebuie să rezolve în primul rând problema gunoiului. O celebră publicaţie americană califică Roma drept „cel mai murdar oraş din lume”.

Turul doi al alegerilor municipale din Italia consolidează Partidul Democrat ca formaţiune politică şi denotă încrederea italienilor în guvernul condus de Mario Draghi. Ori guvernul Draghi se bazează în primul rând pe Partidul Democrat.

După victoriile spectaculoase de acum cinci ani, formaţiunea antisistem Mişcarea Cinci Stele (M5S) a dezamăgit de această dată. Forţele de centru-dreapta şi dreapta au obţinut la rândul lor rezultate sub aşteptări, în special Liga lui Matteo Salvini.

Totuşi, aceste alegeri sunt marcate de un interes scăzut din partea populaţiei, rata prezenţei la urne fiind în jur de 50% la nivel naţional. La Roma, prezenţa la urne a fost de 41%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările