Alegeri locale în Franţa: Rezultate sub aşteptări pentru extrema dreaptă. Ce se întâmplă cu partidul lui Macron - Update

Alegeri locale în Franţa: Rezultate sub aşteptări pentru extrema dreaptă. Ce se întâmplă cu partidul lui Macron - Update

Foto Shutterstock

Extrema dreaptă franceză, Rassemblement Naţional (Adunarea Naţională, RN, fostul Front Naţional) condus de Marine Le Pen, a obţinut duminică un rezultat sub aştepările setate de sondajele de opinie, în primul tur al alegerilor regionale şi departamentale din Franţa Primele estimări indică un nivel mare de absenteism, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Un salt este posibil“ înainte de al doilea tur, duminica viitoare, a declarat la TF1 vicepreşedintele RN, Jordan Bardella, în condiţiile în care, contrar sondajelor, Adunarea Naţională nu s-a clasat pe primul loc în niciuna dintre cele 6 din 13 regiuni.
Partidul preşedintelui Emmanuel Macron nu a înregistrat nici el rezultate bune, la mai puţin de un an după alegerile prezidenţiale.
 
 
În regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur (sud), preşedintele regiunii aflat la sfârşit de mandat, de dreapta, Renaud Muselier (Les Republicains, LR), s-a clasat cu scor strâns pe primul loc, spre surpriza generală, în faţa candidatului RN, Thierry Mariani, potrivit primelor estimări, care ar putea evolua.
 
La fel, în regiunea Hauts-de-France (nord), preşedintele aflat la sfârşit de mandat (LR), Xavier Bertrand, care este deja candidat pentru alegerile prezidenţiale din 2022, s-a clasat la mare distanţă de candidatul RN, Sebastien Chenu, în condiţiile în care sondajele anunţau un scor la egalitate.
 
Acest prim tur al alegerilor regionale şi departamentale a fost marcat de un foarte mare absenteism
De o manieră generală, alegătorii şi-au exprimat susţinerea pentru preşedinţii aflaţi la sfârşit de mandat, ceea ce favorizează LR şi Partidul Socialist (PS), în detrimentul RN şi al partidului preşedintelui Macron, la Republique en Marche (Lrem), puţin implantat pe plan local.
 
Lrem, un partid înfiinţat în jurul lui Emmanuel Macron pentru alegerile prezidenţiale din 2017, nu are nici el prea mare ancorare locală şi nu a înregistrat rezultate bune. „Este dificil”, a recunoscut purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal.
 
Ecologiştii (EELV), care au realizat o bună performanţă în marile oraşe în timpul alegerilor municipale din 2020, nu au obţinut nici ei rezultate bune.
 
Exceptând această susţinere pentru preşedinţii aflaţi la sfârşit de mandat, acest prim tur al alegerilor regionale şi departamentale a fost marcat de un foarte mare absenteism, între 66,5% şi 68,6%, potrivit estimărilor institutelor de sondare a opiniei publice - „un nivel extrem de preocupant”, a subliniat într-un tweet ministrul de interne Gerald Darmanin.
 
Aproximativ 48 de milioane de cetăţeni au fost chemaţi la urne pentru a reînnoi adunările regionale şi departamentale în 13 regiuni din Franţa metropolitană şi în cinci teritorii de peste mări.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările