AFP: Parlamentul European vrea să recupereze 617.000 de euro de la Le Pen pentru deturnare de fonduri publice

AFP: Parlamentul European vrea să recupereze 617.000 de euro de la Le Pen pentru deturnare de fonduri publice

FOTO EPA-EFE

Candidatul francez la preşedinţie a deturnat circa 137 mii de euro din trezoreria Parlamentului European pentru perioada 2004-2017, potrivit materialelor anchetei portalului Mediapart.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parlamentul European (PE) vrea să recupereze 617.000 de euro de la candidata la preşedinţia franceză Marine Le Pen şi de la câţiva dintre apropiaţii acesteia acuzaţi de deturnare de fonduri publice, relatează Agence France-Presse (AFP), citând o sursă din PE.

„Parlamentul European a abordat Oficiul European de Luptă Anti-Abuz şi Fraudă (OLAF) după ce a constatat unele încălcări”, a spus el. „În total, vorbim de [deturnări] de 617.000 de euro”. Potrivit sursei, PE plănuieşte să înceapă „în următoarele câteva săptămâni să obţină returnarea fondurilor de la părţile implicate”.

Potrivit AFP, parchetul din Paris a primit pe 11 martie un raport conform căruia Le Pen şi susţinătorii ei ar fi folosit în scopuri personale banii furnizaţi grupurilor politice în contextul mandatului lor în Parlamentul European. Ancheta corespunzătoare a fost efectuată de portalul francez Mediapart .

În plus, potrivit raportului, candidatul francez la preşedinţie a deturnat aproximativ 137.000 de euro din trezoreria Parlamentului European în perioada 2004-2017. Ancheta OLAF a fost deschisă în 2016, iar Le Pen a fost interogată în martie 2021. În prezent, politicianul este acuzat de delapidare de fonduri publice, precum şi de complicitate la această infracţiune.

În 2004, Le Pen a fost aleasă în Parlamentul European din partidul Frontul Naţional Francez. În iunie 2017, ea şi-a cedat mandatul în favoarea PE, deoarece aceste competenţe nu pot fi combinate cu calitatea de membru în parlamentul naţional. În septembrie 2021, Le Pen şi-a anunţat candidatura la preşedinţia franceză la alegerile din 2022.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale a avut loc în Franţa pe 10 aprilie. La cursa electorală au participat 12 candidaţi. După procesarea 100% din buletinele de vot, actualul preşedinte al ţării, Emmanuel Macron, a primit 27,84%, Le Pen - 23,15%. În turul doi, care va avea loc pe 24 aprilie, se va repeta duelul ultimelor alegeri, când aceiaşi politicieni s-au întâlnit în duelul final pentru Palatul Elysee. În 2017, Macron a primit 66,1%, Le Pen - 33,9% din voturi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările