Britanicii fac provizii, de frica unui Brexit dur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Respingerea acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE) cade greu asupra britanicilor. În pespectiva unei ieşiri din blocul comunitar fără o înţelegere şi producerii unui blocaj la frontiere, companiile şi cetăţenii de rând încep să facă provizii de alimente, relatează corespondentul „Le Parisien“ la Londra.

Francesca Fae, o sexagenară ieşită la pensie,  spune că a învăţat de la bunica ei să se pregătească pentru ce e mai rău. În perspectiva unui Brexit dur, adică fără un acord între Londra şi Bruxelles, ea, la fel ca alţi mulţi britanici, face deja provizii.

„Dacă aprovizionările se întrerup la 29 martie sau dacă preţurile cresc brusc, aş ieşi în câştig cu 280 de euro“, calculează ea.

Importând jumătate din produsele alimentare, Marea Britanie este foarte vulnerabilă în cazul unui Brexit fără acord.

„Oscilez între pesimism şi optimism. În acest moment, mi-e teamă“, îşi descrie Francesca starea de spirit în contextul dezbaterilor despre Brexit, subliniind că oamenii din anturajul ei sunt destul de rezervaţi în privinţa ieşirii din UE.

Şi companiiile se aprovizionează din timp pentru a evita şocul unui Brexit dur. Tesco, Cadbury, Nestle fac rezerve importante de produse, dar se confruntă totodată cu lipsa spaţiilor de depozitare.

„Competiţia pentru spaţii de depozitare devine enormă“, spune Andrew Opie, directorul Federaţiei Comerţului.

„Acest lucru va creşte preţurile şi trebuie să fim pregătim să le plătim“, conchide el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite